آیا فریضه حج، جهادی برای ناتوانان اعلام شده است؟
پرسش
آیا در روایات آمده که حج، جهاد ناتوانان است؟
پاسخ اجمالی
در برخی از روایات به این فضیلت حج اشاره شده است، اما این بدان معنا نیست که توان‌گران آن‌را بهانه قرار دهند و از شرکت در جهاد خوداری کنند، بلکه مراد افرادی هستند که به هر دلیل - مانند وجود نداشتن شرایط جهاد و یا ضعف بدنی - امکان شرکت در جهاد برایشان فراهم نیست.
1. پیامبر خدا(ص) فرمود: «حج، جهاد هر ناتوان است».[1]
2. امام حسین(ع) فرمود: مردى نزد پیامبر(ص) آمد و گفت: من ترسو و ضعیفم. آن‌حضرت فرمود: «بشتاب به سوى جهادِ بدون خار؛ یعنى حج».[2]
3. امام صادق(ع) به نقل از پیامبر(ص) فرمود: «حج، یکى از دو جهاد است. آن، جهاد ضعیفان است و (با توجه به شرایط تحمیل شده) ما نیز مصداقی از ضعیفانیم».[3]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏4، ص 259، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. أبو القاسم طبرانی، سلیمان بن أحمد، المعجم الکبیر، ج 3، ص 135، قاهره، مکتبة ابن تیمیة، چاپ دوم، 1415ق.
[3]. عیاشی، محمد بن مسعود، التفسیر، محقق، رسولی محلاتی، هاشم، ج ‏2، ص 254، تهران، المطبعة العلمیة، چاپ اول، 1380ق.