آیا دستور صلوات بر پیامبر اسلام(ص) در قرآن آمده؛ آیا خاص انسان با ایمان است یا همه مسلمان و جنّ مؤمن هم می‌شود؟
پرسش
در مورد آیه 56 سوره احزاب که دستور صلوات داده، سؤال این است که آیا خاص انسان با ایمان است یا همه مسلمان را شامل می‌شود؟ و آیا شامل جنّ مؤمن هم می‌شود؟
پاسخ اجمالی
خداوند در آیه 56 سوره احزاب می‌فرماید: «خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود می‌فرستند. اى کسانى که ایمان آورده‌اید! بر او درود فرستید و سلام گویید و کاملاً تسلیم [فرمان او] باشید».[1] مقام پیامبر گرامی اسلام(ص) آن‌قدر والا است که آفریدگار عالم هستى و تمام فرشتگانى که تدبیر این جهان به دستور حق بر عهده آنها گذارده شده است، بر او درود می‌فرستند.[2]
بر این اساس، روی سخن این آیه، می‌تواند به سمت تمام مکلفان باشد؛ یعنی شامل همه مسلمانان، در هر درجه از تقوا و یقین و از هر نژاد و قومی می‌شود حتی شامل جنیان هم می‌گردد؛ زیرا گروهی از آنها مسلمان بوده و به خدا و قرآن و پیامبر اسلام ایمان دارند.[3]

[1]. «اِنَّ الله وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یا اَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً».
[2]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 17، ص 416، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ اول، 1374ش.
[3]. «بگو: به من وحى شده است که جمعى از جنّ به سخنانم گوش فرا داده‌اند، سپس گفته‌اند: ما قرآن عجیبى شنیده‌ایم که به راه راست هدایت می‌کند، پس ما به آن ایمان آورده‌ایم و هرگز کسى را شریک پروردگارمان قرار نمی‌دهیم»؛ جن، 2.