اختلاف نظر علمای شیعه و سنی در خصوص طبقه دوم و سوم ارث چیست؟
پرسش
اختلاف نظر علمای شیعه و سنی در خصوص طبقه دوم و سوم ارث چیست؟
پاسخ اجمالی
به طور کلی وارثان میت در سه طبقه قرار می‌گیرند.[1]
1. طبقه اول شامل فرزندان و پدر و مادر است.
2. طبقه دوم در مذهب اهل بیت(ع) شامل برادر، خواهر، پدر بزرگ و مادر بزرگ است که در صورت عدم وجود فردی از طبقه اول، ارثیه میت به طبقه دوم می‌رسد.[2]
ولی در اهل سنت، برادر و خواهر در صورتی ارث نمی‌برند که میت دارای پدر یا پسر باشد، پس اگر این دو وجود نداشتند، ولی میت دارای دختر یا مادر (از طبقه اول) بود، برادر و خواهر با آنها در ارث‌بری مشترک خواهند بود.
3. طبقه سوم ارث نیز عبارتند از: عمو، عمّه، دایى و خاله است، که در صورت عدم وجود فردی از طبقه اول و دوم، ارثیه میت به طبقه سوم می‌رسد.
ولی در اهل سنت، اگر فردی از طبقه اول و دوم وجود نداشته باشد، با وجود عموی ابوینی و ابی و یا فرزندان آنها، ارثیه‌ای به عموی امی و همچنین عمه، دایی و خاله نخواهد رسید.[3]

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 1325 (مقدار ارث پدر، مادر و همسر از میت مرد، طبقات ارث) در همین سایت مراجعه نمایید.
[2]. مغنیه، محمد جواد، الفقه على المذاهب الخمسة، ج‌2، ص 545، بیروت، دار التیار الجدید، دار الجواد، چاپ دهم، 1421ق.
[3]. همان، ج ‌2، ص 554 – 556.