آیا طلاقی که از طریق پیامک (SMS) انجام شود، صحیح است؟
پرسش
آیا طلاقی که از طریق SMS (پیامک) انجام شود، صحیح است؟
پاسخ اجمالی

شارع مقدس در اجرای طلاق برای هر یک از زن و مرد شرایطی را معین نموده است که در زیر بیان می‌شود.

الف) شرایط مرد که طلاق دهنده است؛[1] مانند این‌که باید:

  1. عاقل باشد(دیوانه نباشد).
  2. بالغ باشد(بچه و کودک نباشد).
  3. با قصد و اختیار همسرش را طلاق بدهد. (از روی شوخی و اکراه و اجبار نباشد).

ب) شرایط زن عبارت است از:

  1. همسردائمی باشد(موقت نباشد).
  2. از خون حیض و نفاس پاک باشد. اگر زن در ایام حیض یا نفاس باشد، طلاق او صحیح نیست.

ج) صیغۀ طلاق هم دارای شرایط زیر است:

  1. صیغه باید صیغۀ خاص شرعی باشد.
  2. باید به صورت گفتاری با لفظ و کلمات باشد و با نوشتن و یا اشاره کردن، طلاق واقع نمی‌شود، مگر این‌که فرد گنگ و لال باشد.[2]
  3. باید در حضور دو شاهد عادل(دو مرد) بیان شود.

بنابراین، طلاقی که با تلفن همراه و از طریق پیامک (SMS) صورت ­گیرد، حتی اگر از جانب شوهر باشد فایده­‌ای ندارد؛ چرا که طلاق باید با الفاظ، به صورت گفتار، و در حضور دو شاهد عادل باشد.

گفتنی است که در زمان اجرای طلاق حضور زن شرط نیست؛ زیرا طلاق از ایقاعات است؛ یعنی انشای یک‌طرفه[3] است که فقط توسط شوهر یا وکیل او انشا می‌شود.[4]

البته بعد از این‌که طلاق با همۀ شرایط انجام شد، شوهر یا فرد دیگر می‌تواند آن‌را با هر وسیله‌ای (از جمله SMS) به اطلاع زن برساند.[5]

پاسخ دفاتر مراجع:

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

کفایت نمی‌کند.

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):

خیر طلاق باید با شرایط خود انجام شود. ولی می‌توان به این وسیله خبر وقوع طلاق را به کسی داد.

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی بهجت (مدظله العالی):

طلاق باید در حضور دو شاهد عادل با دیگر شرایط انجام شود.

[1]. از نظر اسلام، اختیار طلاق به دست مرد(شوهر) است.

[2]. ر. ک: امام خمینی، تحریر الوسیلة، کتاب الطلاق، ج 2، ص 290- 296، قم، مؤسسة النشر الاسلامی، 1363ش، 1404ق؛  توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 522، م 2508.

[3]. به عبارت دیگر، طلاق از یک طرف ایجاد و محقق می‌شود.

[4]. ر. ک: تحریرالوسیلة، کتاب الطلاق، القول فی شروطه، ج 2، ص 290- 293.

[5]. «الفاظ و شرایط طلاق»، 35394؛ «فلسفۀ مبغوضیت طلاق»، 18889؛ «روایات و مذمت طلاق بدون دلیل»، 53830.