آیا به آپارتمانی که به ارث رسیده است خمس تعلق می گیرد؟
پرسش
خانه ای از پدر بزرگ به پدرم رسید. پس از مدتی بازسازی و دو طبقه در آن ساخته شد. در زمان حیات پدر با افزایش بنا توسط فرزاندان ایشان به چهار واحد تبدیل شد با توجه به این که خمس زمین حسب اعلام پدر پرداخت شده بود و ارث محسوب می شود، آیا به هر یک از این واحد ها در صورتی که مالکین فعلی آنها دارای آپارتمان دیگری باشند خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ اجمالی

توجه شما را به استفتائات زیر جلب می کنیم:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر واحدهاى ساخته شده را براى استفاده مسکونى خود ساخته باشند و ساکن در آن شوند خمس ندارد و اما اگر براى مثلاً اجاره دادن ساخته‌اند اگر با پولى که متعلق خمس بوده ساخته شده، لازم است خمس مبلغى که در ساخت بکار رفته است داده شود و اگر براى فروختن و تجارت با فروش آن ساخته شده، لازم است سر سال خمسى ارزش واحدها داده شود.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

بله در صورتی که مازاد بر نیازشان باشد و یا به قصد تجارت آن را ساخته باشند خمس دارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

آری، به افزایش قیمت آنها خمس تعلق می گیرد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. اگر مالی به ارث برسد، خمس به آن تعلق نمی گیرد، هرچند احتیاط اقتضا می کند، اگر وارث می داند که موّرث خمس آن مال را به صورت خاص نپرداخته است، خمس آن پرداخت شود.

2. اگر آپارتمان های مزبور جزء ارث باشد، حکم آن در بند 1 بیان شد و اگر این آپارتمان ها یا بخشی از آن، مانند ساختمان، ارث نباشد، از آنجا که افزون بر هزینه های سالیانه است، خمس آن واجب می باشد.