کد سایت fa64219 کد بایگانی 78772 نمایه ضمان فرد در مصرف زیاد از برق و آب
طبقه بندی موضوعی ضمان
اصطلاحات اسراف ، تبذیر
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
گفته می‌شود اسراف در مصرف برق و آب موجب ضمان است، آیا با پرداخت مبلغ قبوض باز هم فرد ضامن خواهد بود و مبلغ این ضمانت را باید چگونه پرداخت کند؟
پرسش
با سلام، 1. در برخی گفتار فقها می‌خوانیم که اسراف در مصرف برق و آب موجب ضمان می‌شود، این سخن به چه معناست و کسی که هزینه برق و آب مصرفی خود را می‌دهد، ضامن چه چیزی خواهد بود؟ 2. آیا همینکه مراکز مربوطه هزینه مصرف را به صورت تصاعدی محاسبه می‌کنند، موجب رفع ضمان می‌شود؟ آیا اگر در این موضوع مبلغی را به فقرا و یا مؤسسات خیریه بپردازد، کافیست؟
پاسخ اجمالی
روشن است که مشتری، هر مقدار از آب، برق و سایر انشعابات مصرف داشته باشد ضامن مبلغ مصرف‌شده و نیز جرایم احتمالی خواهد بود و با پرداخت آنها به سازمانهای مربوطه، چیزی از حق الناس و ضمان مالی بر عهده وی نمی‌باشد. ولی باید توجه داشت که این امر موجب جواز اسراف و زیاده‌روی در مصرف نبوده و حرمت این کار – یا ضمان در مقابل پروردگار - بجای خود باقیست که با توبه و اعمال نیک باید آن را جبران کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
به هر حال اسراف و زیاده‌روى بیش از حد جایز نیست و صِرف پرداخت پول قبض موجب جواز اسراف نمى‌‌گردد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
1. با پرداخت هزینه آن ضامن نخواهد بود ولی اگر این مصرف خلاف اجازه سازمان مربوطه باشد مرتکب حرام شده است.
2. در فرض ضمان، پرداخت آن به فقرا یا مؤسسات خیریه کفایت نمی‌کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی‌ گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. اسراف جایز نبوده و مرتکب آن معاقب است.
2. چنانچه بدهی به اداره برق باشد باید به خود اداره پرداخت شود و دادن به فقرا کافی نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
زیاده‌روى به نحو غیرمتعارف در آب و برق و....حرام است و چنانچه موجب اتلاف و ضرر باشد موجب ضمان است.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.