آیا فرشتگان در شب و روز جمعه تنها و به صورت انحصاری به نگارش عمل نیک صلوات می‌پردازند؟
پرسش
آیا این حدیث درست است: امام صادق(ع) فرمود: «از شامگاه پنج‌شنبه و شب جمعه، فرشتگانی با قلم‌هایی از طلا و لوح‌هایی از نقره، از آسمان به سوی زمین می‌آیند و تا غروب روز جمعه ثواب هیچ عملی را نمی‌نویسند به جز صلوات بر محمد و آل محمد».
پاسخ اجمالی
در بیان اهمیت و ارزش صلوات بر پیامبر(ص) و اهل بیتش(ع) در روز جمعه، روایات مختلفی ذکر شده است. امام صادق(ع) می‌فرماید:
هنگامی که شام پنج‌شنبه و شب جمعه فرا می‌رسد، فرشتگانی از آسمان نازل می‌شوند که به همراه خود قلم‌هایی از طلا و کاغذهایی از نقره دارند. آنها در طی این مدت تا غروب روز جمعه، هیچ عملی را به جز صلوات بر پیامبر(ص) ثبت نمی‌کنند. [1]
وقتی شب جمعه فرا می‌رسد، فرشتگانی به تعداد مورچگان از آسمان نازل می‌شوند. آنها در دستشان قلم‌هایی از طلا و کاغذ‌هایی از نقره وجود دارد که تا شب شنبه ثواب هیچ عملی به جز صلوات بر محمد و آل محمد را نمی‌نویسند. پس در این زمان، زیاد صلوات بفرست. [2]
هر دو روایت مذکور، از لحاظ سندی و متنی مشکلی نداشته و صحیح السند هستند. اما باید توجه داشت که؛ معنای این نوع روایات این نیست که در این مدت، هیچ کار خیر دیگری دارای پاداش نخواهد بود، بلکه بدین معناست که این دسته از فرشتگان، به صورت ویژه تنها عهده‌دار نگارش پاداش صلوات هستند و کارهای خیر دیگر نیز توسط فرشتگان دیگر که مأمور به نوشتن اعمال انسان هستند، نگاشته خواهد شد.[3] این بخش از روایت بیان‌گر اهمیت صلوات بر پیامبر و آل اوست که خداوند فرشتگانی را به صورت جداگانه و خاص برای ثبت ثواب آن نازل می‌کند.

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 424، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 416، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. من لا یحضره الفقیه، ج ‏1، ص 424، پاورقی.