ملاک و معیار این که پیرزن به چه کسی اطلاق می شود چیست؟، آیا سن خاصی دارد؟
پرسش
به تازگی به مطلبی برخوردم که بیان می داشت: در دین اسلام وقتی یک زن به سن بالای پیری رسید احکام و قواعد محرمیت و نامحرمیت به طور کامل در حق وی به کار نمی رود. در حالی که اگر چنین است این مطلب برداشت می شود که برای این زن جایز خواهد بود که حجاب خویش را در مقابل مردم رعایت نکرده و کشف حجاب نماید. و اگر چنین مطلبی صحت داشته باشد، چگونه می توان "خیلی پیر بودن" را بررسی و قضاوت کرد؟
پاسخ اجمالی

مراجع عظام تقلید در احکام حرمت نگاه به نامحرم؛ پیر زن و بچه غیر ممیز را استثنا کرده اند. آنان می گویند:

نگاه کردن و دست زدن به بدن پیر زن و بچه غیر ممیّز که خوب و بد را نمى‏فهمد، بدون قصد لذّت، جایز است. [1]

ملاک و معیار این که پیرزن به چه کسی اطلاق می شود، آیا سن خاصی دارد؟ به عرف جامعه و وضعیت آن زن بستگی دارد. چه بسا در جامعه ای پیرزنی از نظر ظاهر خیلی آراسته و سرحال باشد که نگاه به او موجب تحریک شود و در جایی دیگر چنین نباشد. همچنین است در مورد بچه غیر ممیز. لذا در این گونه موارد معیار خاصی وجود ندارد، بلکه معیار اولاً: عرف مردم است؛ ثانیاً: به مصداق و نگاه و دید طرف بستگی دارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

پیرزنی که بر او حجاب واجب نیست، زنی است که به علت کهولت و پیری از نظر عقلا عادتاً جلب توجه کسی نمی کند و موجب تحریک شهوت در کسی نمی شود.

نگاه کردن به چنین پیرزنی بدون قصد شهوت بلامانع است.

برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: حکم نگاه کردن به زن نامحرم، سؤال شماره 1071 (سایت: 1206) .

2. نمایه: نگاه های حرام و آلوده به گناه، سؤال شماره 1396 (سایت: 1420) .

3. نمایه: حجاب در اسلام، سؤال شماره 431 (سایت: 459) .

4. نمایه: فسلفه حجاب زنان، سؤال شماره 825 (سایت: 884) .

5. نمایه: تأثیر عرف در حجاب، سؤال شماره 3439 (سایت: 4132) .

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 493.