مقداری وام برای تهیه مسکن تهیه گرفتم، حالا چون بی کار هستم می خواهم ماشین بخرم و کار کنم آیا برای این وام ها و پس انداز خمس تعلق می گیرد یا نه؟
پرسش
من از 29 اسفند به مبلغ 300 هزار در موسسه ای حساب بازکرده ام و به تدریج 4میلیون از بانک ملی و 1.5میلیون از بانک کشاورزی به همان موسسه گذاشته ام تا به 8 میلیون رسیده و4.2 میلیون از همان موسسه خواهم گرفت تا به توانم مسکن تهیه کنم، ولی نتوانستم حالا چون بی کار هستم می خواهم ماشین بخرم و کار کنم. آیا برای این وام ها و پس انداز خمس تعلق می گیرد یا نه؟ ضمنا یک سال تمام نشده.
پاسخ اجمالی

اولاً: از آن جا که وام نوعی قرض و بدهکاری است به مبلغی که انسان وام گرفته است حتی اگر عین آن پول موجود باشد تا مادامی که اقساط آن را پرداخت نکرده است، خمس تعلق نمی گیرد. به اقساطی که تا پایان سال خمسی پرداخت شود در صورتی خمس تعلق می گیرد که پول آن موجود باشد. به عنوان مثال شخصی که ده میلیون تومان وام گرفته و ماهیانه دویست هزار تومان از اقساط آن را می پردازد اگر تا سر سال خمسی خود ده قسط پرداخت کرده باشد و مبلغ وام را خرج نکرده (بلکه در جایی پس انداز کرده) فقط به همین دو میلیون تومان (ده قسط پرداخت شده) خمس تعلق می گیرد. اما اگر این مبلغ را خرج کرده باشد به آن هیچ خمسی تعلق نمی گیرد. [1]

ثانیاً: چون از هنگامی که این وام را تهیه کرده اید، هنوز یک سال نشده، خمسی به آن تعلق نخواهد گرفت.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه فرمائید:

1- نمایه: خمس پس انداز، سؤال 696 (سایت: 744) .

2- نمایه: خمس وام سپرده در بانک و سود آن،سؤال 3074 (سایت: 3311) .

3. نمایه: خمس پس انداز مسکن، سؤال 3577 (سایت: 3818) .