آیا در صورت غیبت و یا زندانی شدن پدر، مادر می تواند به جای جد پدری از فرزند نگهداری کند؟
پرسش
در ایالات متحده، تصمیم گیری درباره نگه داری فرزند، به عهده دادگستری است. در صورتی که پدر بمیرد و یا زندانی شود، نگه داری فرزند از طرف دادگستری، به مادر سپرده می‌شود. اما در قوانین اسلامی، در صورت غیبت پدر، نگه داری فرزند، حتی در شرایطی که مادر توانایی نگه داری و مراقبت از فرزندش را داشته باشد، به جد پدری سپرده می شود، آیا اگر مادر این کار را انجام دهد، اشتباه است؟
پاسخ اجمالی

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه‌­ای (مد ظله العالی):

حق حضانت و نگه داری فرزندی که پدرش از دنیا رفته در قوانین اسلام نیز تا زمان بلوغ با مادر است. اما نسبت به غایب بودن پدر حق حضانت پدر ساقط نیست، گر چه نگهداری فرزند برای مادر مانع ندارد.

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):

از لحاظ فقهی هر چند ولّی و قیّم قهری کودک پدر بزرگ اوست، ولی حق حضانت کودک بعد از فوت پدرش با مادر است و پدر بزرگ نمی تواند کودک را از مادر بگیرد.

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال که امکان اعمال ولایت و حضانت پدر بزرگ پدری نیست حضانت مادر اشکالی ندارد، هر چند در صورت امکان باید مادر برای این کار رضایت جد پدری را نیز جلب کند.