آیا بکار بردن واژه‌‌هایی مثل «جلّ جلاله» برای غیر خدا جایز است؟
پرسش
آیا به لحاظ شرعی، واژه «جلّ جلاله» را برای غیر خدا می‌توان به کار برد؟
پاسخ اجمالی

هر چند صفت «جلال» برای غیر خدا نیز به کار می‌رود، مانند آنچه در زیارت عاشورا می‌خوانیم:

«وَ جَلَّتِ الْمُصِیبَةُ بِکَ عَلَیْنَا وَ عَلَى جَمِیعِ أَهْلِ‏ السَّمَاوَات‏».

ولی با توجه به این‌که واژه‌ای مثل «جلّ جلاله»، معمولاً بر خداوند متعال اطلاق می‌گردد، لازم است از به کارگیری آن برای غیر خدا اجتناب شود؛ از این‌رو برخی از فقها،[1] به لحاظ شرعی نیز از این کار نهی نمودند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

سزاوار است اجتناب شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

احتیاط، ترک اطلاق مذکور به غیر خداوند متعال جل جلاله است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به این که معمولاً در مورد خدا به کار می‌رود، باید از به کاربردن آن اجتناب کرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

خیر.

[1]. آیات عظام، نوری همدانی و صافی گلپایگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.