آیا آموختن موسیقی برای خانم ها از استاد مرد جایز است؟
پرسش
آیا آموختن موسیقی برای خانم ها از استاد مرد در فضایی که خلوت محسوب نمی شود و دیگران هم حضور ندارند حرام است؟
پاسخ اجمالی

سؤال شما از دو بخش تشکیل شده است. الف: آموختن موسیقی دارای ضوابط خود است که فتاوای مراجع محترم تقلید را برایتان می آوریم.

حکم آموزش و یادگیرى نوازندگى آلات موسیقى چیست؟

همه مراجع (به جز آیات عظام بهجت و صافى): آموزش و یادگیرى نوازندگى با آلات مختص [به لهو] جایز نیست و اگر از آلات مشترک باشد، به منظور استفاده مشروع و حلال، اشکال ندارد. [1]

آیات عظام بهجت و صافى: آموزش و یادگیرى نوازندگى با آلات موسیقى، حرام است. [2]

ب : اما استفاده از استاد مرد در شرایطی که ذکر کرده اید،در صورتی که ترس از ابتلا به گناه نداشته باشد و اختلاط محرم با نامحرم نباشد، اشکالی ندارد.

نمایه مربوط:

سؤال 4969 (سایت: 5225) (اختلاط در دانشگاه ها).

سؤال 1078 (سایت: 1256) (فطرت و حرمت موسیقی).

سؤال 2978 (سایت: 3220) (موسیقی و نشاط) .

سؤال 932 (سایت: 1004) (حرمت موسیقی و دلایل آن).

سؤال 388 (سایت: 401) (دلایل حرمت و حلیت موسیقی) .

[1] امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، م 26 آیت‏الله خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 1144 آیت‏الله تبریزى، استفتاءات، س 1078 آیت‏الله فاضل، جامع‏المسائل، ج 1، س 992 آیت‏الله مکارم، استفتاءات، ج 2، س 711 آیت‏الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 2، م 11 و Sistani.org س 17 و 18 دفتر آیت‏الله وحید و آیت‏الله نورى،با استفاده از نرم افزار پرسمان.

[2] آیت‏الله صافى، جامع الاحکام، ج 1، س 1005 و 1007 و 1020 و 1018 و دفتر آیت‏الله بهجت.