آیا روایتی وجود دارد که بر اساس آن، بدون طهارت نباید به نام پیامبر(ص) و معصومان(ع) دست زد؟
پرسش
بر اساس کدام حدیث و یا آیه و یا قواعد فقهی- اصولی؛ فقها، دست زدن به اسم معصومین(ع) را جایز نمی‌دانند؟ لطفاً احادیث و یا آیات و یا قواعد فقهی- اصولی را با ذکر منبع مرقوم فرمایید.
پاسخ اجمالی
مشهور در بین علمای شیعه این است که بدون طهارت نمی‌توان اسامی پیامبران و معصومان را مس کرد. اما این حکم، مستند به آیه‌ای از قرآن کریم نبوده و روایتی از پیامبر(ص) یا امامان(ع) در این زمینه به دست ما نرسیده است.[1] از این‌رو، فقها به طور صریح به حرمت این کار فتوا نداده‌اند؛ بلکه برخی احتیاط واجب[2] و گروهی استحباب را[3] در خودداری از تماس بدن بی‌طهارت به این نامها دانسته‌اند.
آنچه موجب شده است تا فقها بدون دست یافتن به مستند روایی، ‌به چنین احتیاط و یا استحبابی معتقد باشند، فتوای برخی از علمای متقدم همچون شیخ طوسی، و ابن زهره است.[4] و نیز یکی از دلائلی که به استناد به آن، نام پیامبران و ائمه به نام خداوند ملحق شده، وجود مناط مشترک؛ یعنی تعظیم و تکریم این اسامی مقدس است.[5]
دلیل دیگری که می‌توان برای این حکم ذکر کرد، استفاده از فحوای حرمت مس آیات قرآن است. که ملاک مشترکی بین حرمت مس قرآن و اسامی این بزرگواران کشف می‌شود که عبارت است از احترام به این اسامی مبارک و مقدس.
ولی برخی از فقها معتقدند که حقیقت مطلب آن است که هیچ‌کدام از این دلائل، نمی‌تواند مستند محکمی برای حکم به حرمت مس بدون طهارت اسامی انبیاء و معصومین(ع) باشد.[6]

[1]. خوانساری، آقا جمال الدین محمد، التعلیقات علی الروضة البهیة، ص 46، قم، منشورات المدرسة الرضویة، چاپ اول، بی‌تا.
[2]. صافی گلپایگانی، لطف الله، هدایة العباد، ج 1، ص 31، مسأله 181، قم، دار القرآن الکریم، چاپ اول، 1416ق؛ مکارم شیرازی، ناصر، رسالة توضیح المسائل(عربی)، ص 65، قم، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی‌طالب(ع)، چاپ دوم، 1424ق؛ بهجت، محمد تقی، وسیلة النجاة، ص 48، قم، شفق، چاپ دوم، 1423ق.
[3]. خوئى، سیستانى، تبریزى: بهتر آن است که اسم مبارک پیغمبر(ص) و امام(ع) و حضرت زهرا(س) را هم مسّ ننماید.
زنجانى: بنا بر احتیاط مستحب نام‌هاى مبارک پیغمبر(ص) و ائمه معصومین(ع) و حضرت زهرا (س) را هم مسح ننماید (امام خمینی، توضیح المسائل، محشّی، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق).
[4]. اشتهاردی، علی‌پناه، مدارک العروة، ج 4، ص 554 – 555، تهران، دار الأسوة للطباعة و النشر، چاپ اول، 1417ق.
[5]. همان؛ عراقی، آقا ضیاء الدین، شرح تبصرة المتعلمین، ج 1، ص 191، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1414ق.
[6]. اراکی، محمد علی، کتاب الطهارة، ج 2، ص 175 – 176، مؤسسه در راه حق، قم، چاپ اول، 1413ق.