آیا حضرت زینب(س) فرمود که تمام بدبختی ما از آن روز دوشنبه آغاز شد؟! اگر آری، مراد ایشان، کدامین دوشنبه بود؟
پرسش
آیا این روایت صحیح است که حضرت زینب(س) می‌فرماید تمام بدبختی ما از آن دوشنبه شروع شد؟ اگر روایت صحیح است در دوشنبه چه اتفاقی افتاده بود؟
پاسخ اجمالی
این عبارت موجود در پرسش به نقل از حضرت زینب(س) که «تمام بدبختی‌ ما از آن دوشنبه آغاز شد» را در منابع معتبر روایی و تاریخی نیافتیم، با این وجود، در برخی نگاشته‌های معاصر چنین سخنی از ایشان نقل شده و این‌گونه نیز تحلیل شده است که حضرت زینب(س) اشاره به روز درگذشت پیامبر اسلام(ص) کرده که در روز دوشنبه بوده است، همان روزی که سقیفه تشکیل شد؛ لذا معتقدند که ایشان با این سخن به ریشه اصلی حادثه عاشورا اشاره کرده و آن‌را معلول حادثه‌ای که در روز درگذشت پیامبر(ص) اتفاق افتاده،‌ دانسته است.
در ادامه باید گفت؛ در گزارشی آمده است که حضرت زینب(س) در عزای برادرش حسین(ع) چنین ‌گفت: «...پدرم به فدای کسی که لشکرش در روز دوشنبه غارت شد».[1]
برخی از نقل‌ها[2] و محاسبات نجومی،[3] نشانگر آن است که فاجعه عاشورا نیز در روز دوشنبه رخ داده است و بر این اساس، در صورتی که منبعی برای سخنی که در پرسش به حضرت زینب(س) منتسب شده است یافت شود، این سخن می‌تواند ناظر به خود فاجعه عاشوراء  باشد.

[1]. «بِأَبِی مَنْ أَضْحَى عَسْکَرُهُ فِی یَوْمِ الْإِثْنَیْنِ نَهْباً»؛ سید بن طاوس، اللهوف فی قتلی الطفوف، ص 133، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1348ش.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏1، ص 463، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. روز عاشورا 48773 ؛ ر.ک: «اسلام پدیا»، مقاله  امام حسین (ع).