اگر در معامله‌ی منزل، جریمه‌‌ای برای تأخیر در انتقال سند تعیین شود و اتفاقاً تأخیری ناخواسته به جهت انجام امور اداری مرتبط رخ دهد، آیا گرفتن جریمه جایز است؟
پرسش
1. در معاملات، جهت انتقال سند زمانی مشخص می‌‌شود و فروشنده موظّف است در صورت تأخیر در به نام کردن، جریمه‌ای بپردازد. حال اگر به علت امور اداری و مقرراتی مانند پایان کار و ... تأخیری در انتقال سند ایجاد شود و این تأخیر در اراده فروشنده نباشد، دریافت جریمه از نظر شرعی چه حکمی دارد؟ 2. اگر بنده سه واحد خریدم و دو واحد از آنها را فروخته باشم و مالکان آن دو واحد جریمه تأخیر نخواهند، آیا بنده می‌توانم طبق قرارداد اولیه، جریمهی واحدهای فروخته شده را هم بگیرم، یا فقط جریمهی واحدی را که مالک هستم می‌‌توانم بگیرم؟
پاسخ اجمالی

این امر بستگی به محتوای قرارداد دارد،‌ اگر جریمه در قرارداد مشروط به کوتاهی فروشنده و تأخیر او در نظر گرفته شود، در فرض سؤال، گرفتن جریمه جایز نیست، ولی اگر به صورت مطلق شرط شده باشد که در صورت تأخیر -به هر جهت- باید جریمه پرداخت شود، گرفتن جریمه اشکالی ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

1. اگر طبق قرارداد، فقط در صورت تقصیر ملزم به پرداخت جریمه است در فرض مذکور مطالبه جایز نیست.

2. نمى‌توانید.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

هر دو مورد تابع متفاهم عرفی از قرارداد مذکور است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

  1. چنانچه جریمه مذکور ضمن عقد لازمی شرط شده و بطور روزانه نباشد عمل به آن لازم است.
  2. جریمه هر سه مورد را می توانید بگیرید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که جریمه مقید بوده به کوتاهی فروشنده، در فرض سؤال، جریمه تعلق نمی‌گیرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

باید طبق تعهد در قرارداد عمل شود و مسائل مربوطه به دو نفر را بدون حضور طرفین جواب کامل نمی‌توان داد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.