بر اساس روایات، آیا حجامت درمان هر دردی است؟!
پرسش
آیا روایت «الحجامة دواء لکل داء» صحت دارد؟ لطفاً منبع آن‌را بفرمایید
پاسخ اجمالی
در موضوع حجامت و مفید بودن آن برای بدن و دفع برخی از دردها در بسیاری از منابع حدیثی روایاتی آمده است. به عنوان نمونه از امام صادق(ع) نقل است که ایشان می‌فرماید:
«الْحِجَامَةُ فِی الرَّأْسِ هِیَ الْمُغِیثَةُ تَنْفَعُ مِنْ کُلِ‏ دَاءٍ إِلَّا السَّامَ ...»؛[1]
حجامت سر انسان، فریادرسی است که از هر دردى سود می‌بخشد، مگر درد مرگ.
البته، با فرض پذیرش سند چنین روایاتی باید دانست که مراد از آنها در حقیقت نوعی مبالغه در مفید بودن این‌کار برای بدن است؛ زیرا با حجامت بسیاری از بیماری‌ها بر طرف می‌شود. و یا مقصود از بیماری، نوع خاصی از بیماری‌ها است که اگر چه معنای عام بوده، ولی مورد خاص قصد شده است، و اگر این استعمال خاص را نپذیریم مشکل ایجاد می‌شود؛ زیرا مفید دانستن حجامت برای تمام بیماری‌ها قابل قبول نیست. در هر صورت آگاهی از این مسئله از ما پوشیده است و علم حقیقی اشیاء در اختیار خداوند است. 2]
و درمان هر درد بودن، به معنای آن نیست که نیاز به هیچ درمان دیگری نداشته باشیم.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید پاسخ 13398 را ملاحظه بفرمایید.

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 8، ص 160، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. سروی مازندرانی، محمد صالح بن احمد، شرح الکافی (الاصول و الروضة)، محقق، مصحح، شعرانی، ابو الحسن، ج 12، ص 174، تهران، ‌المکتبة الإسلامیة، چاپ اول، 1382ق.