آیا به سرمایه خمس تعلق می گیرد؟
پرسش
من زمینی را خریدم که نه برای کشاورزی و نه برای ساختن ساختمان یا به عبارت دیگر صرفاً برای سرمایه گذاری. آیا به این زمین خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ اجمالی

نظر مراجع محترم تقلید درباره سرمایه خمس از این قرار است.

کسى که سرمایه‏اى را تهیه کرده است که اگر خمس آن را بدهد با بقیه آن نمى‏تواند کارى را شروع نماید که با آن مى‏خواهد امرار معاش کند آیا باید خمس این سرمایه را بدهد؟

همه مراجع (به جز آیت الله وحید و آیت الله صافى): چنانچه با پرداخت خمس آن (هرچند به صورت اقساط)،نمى‏تواند امرارمعاش کند،خمس ندارد.[1]

آیت الله صافى و آیت الله وحید: خمس دارد، ولى مى‏تواند با حاکم شرع دستگردان کند.[2]

حضرات آیات نورى، تبریزى و بهجت: آن مقدار از سرمایه که اداره زندگى به آن بستگى دارد، خمس ندارد ولى به مقدار بیش از آن خمس تعلق مى‏گیرد.[3]

اما اگر با پول خمس داده این زمین را گرفته اید و یا بعد از سال خمسی خریده و قبل از سال خمسی آینده رد کنید، به زمین خمسی تعلق نمی گیرد. بله در هر صورت به سود حاصل از آن اگر تا سال خمسی بماند، خمس تعلق می گیرد.

[1] امام خمینی، استفتاءات، ج 1، س 35؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 543؛فاضل، جامع‏المسائل، ج 1، س 765؛سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، م 1219؛ سیستانى، المسائل المنتخبه، م 588؛دفتر آیت الله خامنه‏اى.

[2] دفتر: صافى و وحید.

[3] نورى، استفتاءات، ج 1، س 271؛ بهجت، توضیح المسائل، م 1401؛ تبریزى،التعلیقه على منهاج الصالحین، کتاب الخمس، م 32.

پاسخ تفصیلی

این سوال پاسخ تفضیلی ندارد.