در چه ماه‌ها و چه روزهایی روزه گرفتن دارای اجر و پاداش بیشتری است؟
پرسش
ایامی که روزه گرفتن در آن ایام معادل ثواب یک‌سال سال روزه گرفتن را دارد، کدام روزها است؟
پاسخ اجمالی
در روایات برای روزهداشتن در برخی از ماهها و روزها، پاداش ویژهتری نسبت به ایام عادی اعلام شده است،[1] که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1. ماه شعبان: پیامبر(ص) فرمود: هر کسی یک روز از ماه شعبان را روزه بگیرد، خدا ثواب دو سال روزه را برای او مینویسد و برای او دوازده دعای اجابت شده قرار میدهد. هر کس دو روز از ماه شعبان را روزه بگیرد، خدا ثواب چهار سال روزه را برای او مینویسد و او را از گناهانش پاک میکند همانگونه که از مادرش متولد شده باشد. هر کس سه روز از ماه شعبان را روزه بگیرد، خدا ثواب شش سال روزه را برای او مینویسد و ثواب ده راستگو را دارد. هر کس چهار روز از ماه شعبان را روزه بگیرد، خدا ثواب هشت سال روزه را برای او مینویسد و نامه اعمال او را به دست راست او میدهد. هر کس پنج روز از ماه شعبان را روزه بگیرد، خدا ثواب ده سال روزه را برای او مینویسد و به اندازه ماسهها حسنات برای او مینویسد...».[2]
2. روزه اول ماه شعبان:
پیامبر(ص) فرمودند: «...هر کس اولین روز ماه شعبان را روزه بگیرد، خدا برای او هفتاد حسنه که(ثواب) هر حسنه برابر یکسال عبادت است.[3]
3. ماه رجب:
پیامبر(ص) فرمودند: «ماه رجب ماه بزرگی است که (ثواب)خوبیها در این ماه مضاعف میشود. هر کسی در این ماه یک روز روزه بگیرد، مانند این است که یک سال روز روزه گرفته است.[4] همچنین آنحضرت(ص) فرمودند: «ماه رجب ماه بزرگی است. هر کسی در این ماه یک روز روزه بگیرد، خدا ثواب روزه هزار سال را برای او مینویسد. و هر کسی در این ماه دو روز روزه بگیرد، خدا ثواب دو هزار سال روزه را برای او مینویسد. هر کسی سه روز از ماه رجب را روزه بگیرد، خدا ثواب سه هزار سال روزه را برای او مینویسد...».[5] پیامبر(ص) فرمودند: هر کسی سه روز از ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند برای هر روز ثواب یکسال روزه مینویسد.[6]
4. بیست و هفتم ماه رجب:
امام باقر(ع) فرمودند: «هر کس روز بیست و هفتم ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند ثواب شصت ماه(پنج سال) روزه را برای او مینویسد».[7] همچنین امام صادق(ع) فرمودند: «هر کس روز بیست و هفتم ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند ثواب هفت سال را برای او مینویسد».[8]
5. دهه اول ذی الحجه:
پیامبر(ص) فرمودند: «هر کسی یک روز از ده روز اول ماه ذیالحجه را روزه بگیرد، خدا برای هر یک از این روزها پاداش یک سال را مینویسد».[9] همچنین امام کاظم(ع) فرمود: کسى که اولین روز از دهه ذى الحجّه را روزه بگیرد، خدا ثواب روزه هشتاد ماه(شش سال) را براى او مى‏نویسد. و اگر تا روز نهم را هم روزه بگیرد، خدا ثواب روزه دهر- یعنى تمام عمر- را براى او مى‏نویسد.[10]
6. عید غدیر:
امام صادق(ع) فرمودند: روزه روز عید غدیر معادل ثواب روزه عمر دنیا است....»[11]

[2]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 94، ص 66، بیروت، مؤسسة الطبع و النشر، چاپ اول، 1410ق.
[3]. شیخ صدوق، امالی، ص 23، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، 1400ق.
[4]. حاکم حسکانی، ابو القاسم عبید الله، فضائل شهر رجب، ص 498، تهران، مؤسسة النشر التابعة لوزارة الثقافة و الإرشاد الإسلامی، چاپ اول، 1411ق.
[5]. بحار الأنوار، ج ‏94، ص 54 – 55.
[6]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 2، ص 797، بیروت، مؤسسة فقه الشیعة، چاپ اول، 1411ق؛ ر. ک: (دو برابر شدن ثواب در ماه رجب )، 56360.
[7] شیخ صدوق، المقنع، قم، ص 206، مؤسسة امام مهدی عج، چاپ اول، 1415ق.
[8]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 2، ص 673، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.
[9]. محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج 7، ص 520، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1408ق.
[10]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 87، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
[11]. إقبال الأعمال، ج ‏1، ص 476.