روح چیست؟ و آیا جزوی از برهان نظم است؟
پرسش
با پیشرفت علم فیزیک نظرات مختلفی در مورد روح و برهان نظم ارائه شده است لطفا بفرمایید روح چیست و ایا جزوی از برهان نظم است؟
پاسخ اجمالی
برهان نظم که از راه وجود نظم وجود خداوند را اثبات می‌کند یک برهان عمومی است که شامل تمام موجودات می‌شود، روح و نفس انسان یکی از موجودات منظم است و از مصادیق برهان نظم است.[1] روح و نفس علاوه بر این، از جهات دیگر نیز می‌تواند نشانه ای از خداوند باشد؛ مثلا از این جهت که روح موجود غیر مادی است؛ توضیح این که در نظر برخی از منکران وجود خداوند یکی از مشکلات اعتقاد به خداوند است این است که چگونه چیزی که محسوس نیست و خواص مادی ندارد موجود است؛ یعنی چگونه موجودی که دارای طول، عرض، عمق، رنگ، بو ... نیست و نمی‌توان آن را با چشم یا گوش یا یکی از حواس ظاهری درک کرد، وجود واقعی دارد؛ روح و نفس می تواند یکی از نمونه های موجود غیر مادی باشد؛ یعنی موجودی که در عین حال با حواس ظاهری قابل مشاهده نیست، و ویژگی های موجود مادی را ندارد، وجود واقعی دارد.[2]

[1] . برای اطلاع بیشتر ر. ک: 8277 و 198.
[2] . برای اطلاع بیشتر ر. ک: 51942؛ 28610؛ 25150 و 49813.