آیا می توان با تیمم نماز مستحبی خواند و با همان تیمم نماز واجب خواند؟
پرسش
1. آیا جایز است که نماز مستحب خود را با تمیم بخوانیم؟ به عنوان مثال: وقت نماز شب در حال تمام شدن است و این در حالی که غسل بر ذمه من است و می بایست قبل از آنکه فجر دمیده و اذان گفته شود غسل بجای آورم، اما آیا جایز است که در آن زمان بجای غسل کردن تیمم بگیرم تا زمان کافی جهت خواندن نماز شب را بدست بیاورم؟ 2. آیا نیازی وجود دارد که مجددا وضو بگیرم و یا غسل بجای آورم تا نماز صبح خود را بخوانم؟ یا آنکه با تیمم بدل از غسل طاهر گشته و نیازی به غسل و وضو ندارم؟
پاسخ اجمالی

بنابر آن چه در توضیح المسائل مراجع محترم آمده است، اگر کسی به هر دلیلی نتواند وضو بگیرد یا غسل کند،می تواند نمازهای نافله روزانه را که وقت معینی دارد در اول وقتش با تیمم به جا آورد ولی به شرطی که علم نداشته باشد تا آخر وقت عذرش بر طرف می شود.

به این مسئله توجه کنید:

" کسى که نمى‏تواند وضو بگیرد یا غسل کند، جایز است نمازهاى مستحبّى را که مثل نافله‏هاى شبانه روز وقت معین دارد با تیمّم بخواند،حتى در اول وقت، به شرط آن که علم به زوال عذر تا آخر وقت نداشته باشد."[1]

بنابراین شما که باید قبل از طلوع فجر غسل کنید، و علم دارید که تا آخر وقت باید عذرتان را بر طرف کنید، و طبیعتاً بر طرف هم می شود،نمی توانید در وسعت وقت ،نماز شب بخوانید.

در هر صورت اگر برای نماز مستحبی تیمم کرده اید و تا وقت نماز واجب، عذر شما هنوز باقی است، می توانید با همان تیمم، نماز بخوانید.[2]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 392.

[2] همان،ص 390.