با پیوند و انتقال مغز از بدنی به بدن دیگر، آیا روح از یک انسان به انسان دیگر نقل مکان می‌کند؟!
پرسش
سلام؛ خودآگاهی (در جمله من فکر می‌کنم پس هستم) آیا مربوط به مغز است یا روح؟ چرا که امروزه علم ثابت کرده که اگر مغز را از بدنی به بدن دیگر منتقل نماییم فرد عوض می‌شود. و از کجا می‌توان فهمید دیگران نیز خود آگاهی دارند؟
پاسخ اجمالی
روح همان جسم مادی مغز نیست،[1] بلکه مغز یکی از وسیله‌های شناخته شده انتقال اطلاعات است. و اینگونه نیست ‌که اگر مغز را از بدنی به بدن دیگر پیوند بزنیم، لزوماً باید روح فرد نیز انتقال یابد؛ زیرا اولاً: چنین چیزی(انتقال مغز از بدنی به بدن دیگر) در حد فرضیه مطرح است و تا به حال واقعیت پیدا نکرده است و معلوم نیست امکان وقوع داشته باشد. ثانیاً: بر فرض وقوع و انتقال مغز از بدنی به بدن دیگر، از کجا فرد عوض می‌شود؛ زیرا نهایت این است که:
الف. یا تمام اطلاعات یک فرد اهداکننده به فرد گیرنده منتقل شود و انتقال اطلاعات را دقیقاً نمی‌توان انتقال شخص و انتقال روح دانست.
ب . یا همانگونه که شخص با همان ویژگی‌های گذشته خود می‌تواند با دریافت ابزاری مانند دست و پای مصنوعی و قلب و کلیه و طحال پیوندی به زندگی خود ادامه دهد، در انتقال مغز نیز حداکثر این باشد که ابزار جسمی و مادی مورد استفاده عوض شده است، و نمی‌تواند یک «من» را به «من» دیگری تبدیل کند.
ج .  و در نهایت ممکن است مغز به عنوان مرکزیت مادی بدن انسان، به عنوان محور قرار گرفته و دیگر اجزا به او پیوند بخورد. به عبارتی در جراحی پیوند مغز، گویا ما دست، پا، جمجمه و دیگر اعضای انسان را به یک مغز پیوند زده‌ایم و نه آنکه مغز به دیگر اجزا پیوند خورده باشد.
در هر سه حالت فوق، انتقال روح از یک انسان به یک انسان دیگر رخ نخواهد داد.
در مورد اثبات روح و نفس رجوع شود به پاسخ‌های موجود در این سایت.[2]

[1]. ر. ک: 2250؛ 28610 و 25597.
[2]. ر. ک: 49813.