رمی جمره در شب چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام علیکم؛ امسال در مراسم حج برای حجّاج هندوستان، زمان رمی جمره را شب گذاشته بودند، حکم این مسئله چیست؟
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند:
در روز عید قربان، اولین عمل واجب بر حج‌گزاران، رمی جمره عقبه است،[1] ولی بانوان و کسانى که از رمى در روز عذر دارند، مى‌توانند در هر وقت شب [قبل] رمى کنند.[2]
حال اگر شب قبل رمی را انجام نداده و در روز نیز معذور بودند، رمى در شب بعد کافى نیست و باید برای رمی در روز نایب بگیرند.[3]

[1]. محمودى، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰى)، ص 469، س 992، تهران، نشر مشعر، ویرایش‌جدید، 1429ق.
[2]. آیت الله مکارم شیرازی: (و فرق نمى‌کند در شب قبل یا شب بعد).
[3]. همان، ص 473، س 997.