فضای دینی چیست؟ انسان دینی کیست؟
پرسش
فضای دینی چیست؟ فضا چگونه دینی می‌شود؟ انسان دینی کیست؟ انسان چگونه انسان دینی می‌شود؟
پاسخ اجمالی
  1.  تعبیرهایی؛ مانند «فضای دینی»، «محیط دینی»، «فضای معنوی» و «محیط معنوی» را هر چند به طور صریح در آیات و احادیث نمی‌توان یافت، اما از تعابیری؛ مانند «دار الاسلام» و «دار الکفر» و احکامی که در فقه برای هریک بیان شده و نیز مسئله‌ی لزوم هجرت از دار الکفر و جایی که شخص نتواند تکالیف دینی خود را انجام دهد، می‌توان فهیمد که از نظر دین و اسلام چیزی به نام فضای دینی واقعیت دارد.
  2. اثبات وجود فضای دینی و واقعیت داشتن آن نیاز به آیه و حدیث ندارد؛ بلکه واقعیتی ملموس است، مانند دیگر فضاها؛ نظیر فضای علمی، فضای ورزشی، فضای فرهنگی و ... .
  3. گفتنی است که واقعیت داشتن هر چیزی را باید متناسب با آن در نظر داشت؛ مثلا فضای ورزشی به این معنا نیست که در کنار اماکن و لوازم ورزشی چیزی دیگری به نام فضای ورزشی وجود دارد؛ بلکه وجود فضای ورزشی به معنای وجود نمادهای ورزشی و فعالیت‌های ورزشی در شهر است. بنابراین، محیطی که دارای نمادهای دینی؛ مانند مساجد و اماکن مذهبی باشد، و آموزه‌های دینی در آن توسط بیشتر حاکمان، مسئولان و افراد جامعه رعایت شود، و بینش و منش یا افکار و رفتارهای خود را براساس معارف دینی و قوانین آن تنظیم کنند، فضا و محیط دینی به‌ شمار می‌آید.
  4. انسان و جامعه‌ای که خود را ملتزم به رعایت آموزه‌های دینی نماید، انسان و جامعه دینی خواهد بود.
  5. دین همان‌گونه که در پیدایش و شکل‌گیرى جامعه انسانى نقش بنیادى دارد، در بقا و تداوم آن نیز مؤثّر است.