من دوستی دارم که در یک مأموریت کاری با راکب موتور سیکلت تصادف می کند و در اثر آن راکب موتورسیکلت بعد از انتقال به بیمارستان فوت می کند. غیر از مراحل قانونی آیا از ناحیه شرع مقدس چیزی بر عهده دوست اینجانب هست یا نه؟
پرسش
من دوستی دارم که در یک مأموریت کاری با راکب موتور سیکلت تصادف می کند و در اثر آن راکب موتورسیکلت بعد از انتقال به بیمارستان فوت می کند. تمام مراحل قانونی مانند پلیس و شرکت بیمه اجرا شد و راکب خطا کار شناخته شد. غیر از این مراحل قانونی آیا از ناحیه شرع مقدس چیزی بر عهده دوست اینجانب هست یا نه؟ با تشکر و دعای خیر.
پاسخ اجمالی

قتل چند نوع است؛ قتل عمد و قتل خطا. قتل خطا نیز یا خطای محض است یا خطای شبه عمد.

خطای محض: مانند این که شخصی به سمت حیوانی شلیک کند ولی اتفاقاً به انسانی اصابت کند که در این صورت دیه از عاقله (پدر و فرزند و اقوام ذکور قاتل) گرفته می شود.

خطای شبه عمد: مانند این که شخصی با وسیله آلت غیر قتاله، عمداً به کسی بزند ولی هرگز قصد کشتن او را نداشته باشد. در این فرض ولی می تواند از خود قاتل دیه بگیرد.[1]

در تصادفات رانندگی که از نوع قتل خطایی(محض یا شبه عمد) است، فقط پرداخت دیه واجب است که در صورتی که دیه را شرکت بیمه تامین کند چیزی بر عهده راننده نیست.البته برخی کشورها مجازات های تادیبی دیگری را نیز در نظر گرفته اند که رعایت آنها بستگی به همان کشور دارد.

[1] اراکی،محمد علی، المسائل الواضحة، ج‏2، ص 181،مکتب الاعلام الاسلامی،قم،1414.