در تقلید از مرجع اعلم تحقیق نمودم و پس از رحلت ایشان به شخص دیگری رجوع نمودم، حال آیا تقلید این جانب صحیح است؟
پرسش
بنده از قبل از بلوغ تا زمان رحلت آیت الله بهجت قدس الله نفسه الزکیه مقلد ایشان بودم و بعد از ایشان به شخص دیگری رجوع نمودم، اولا خواستم بدانم چون بنده طلبه هستم، تحقیق نموده و از بین مراجع ایشان را اعلم شناختم، آیا تقلید بنده درست است؟ مبانی بنده نیز جهت تقلید از ایشان حدیث امام صادق (ع) بود که هر کدام از فقها که صَائِناً لِنَفْسِهِ حَافِظاً لِدِینِهِ مُخَالِفاً لهَوَاهُ فَلِلْعَوَامِّ أَنْ یُقَلِّدُوه‏. و دیگر آن که به مراجع دیگر دسترسی مقداری سخت است و دفتریان که پاسخ سؤال را می دهند هر دفتری یک پاسخ می دهد ولی ایشان به شخصه به سؤالات جواب می دهند و هر وقت از شبانه روز می توان با ایشان ارتباط برقرار نمود.
پاسخ اجمالی

از جمله شرایط تقلید از مجتهد این است که آن مجتهد اعلم و دارای تقوی (ورع) باشد. که  راه های تشخیص مرجع تقلید اعلم عبارتند از:

1ـ این که مقلِّد (شخصی که می­خواهد تقلید کند) خودش بتواند اعلم را تشخیص بدهد.

2ـ دو نفر عالم عادل که می­توانند مجتهد و اعلم را تشخیص بدهند اعلم بودن کسی را تصدیق کنند، به شرط اینکه دو نفر عالم عادل دیگر، با گفته­ی آنان مخالفت نکنند.

3ـ عده­ای از اهل علم که می­توانند مجتهد را تشخیص دهند و از گفته ی آنان اطمینان پیدا می­شود، مجتهد یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند[1].

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

1. اگر شخص مقلّد، از راه های معتبر شرعی، صلاحیت شخصی را برای مرجعیت احراز کند، تقلید وی جایز است.

2. دسترسی آسان به یک شخص و یا پاسخگویی به سؤالات توسط خود وی جزء شرایط مرجعیت نیست.

برای آگاهی بیشتر به نمایه زیر مراجعه شود:

1. نمایه: مجتهد اعلم، سؤال شماره 5310 (سایت: 5528) .