آیا اجرای عقد موقت از طریق تلفن جایز است؟
پرسش
باسلام و عرض خسته نباشید بنده از مقلدان آیت الله مکارم شیرازی هستم سؤالی داشتم: می خواستم بدانم ازدواج موقت از طریق تلفن با شرایط مورد نیاز و پیش نیاز ازدواج موقت مانند رضایت طرفین تعیین مهریه و مدت ازدواج، خواندن صیغه از طریق تلفن صحیح است یا خیر؟ اگر دختر باکره باشد چطور؟
پاسخ اجمالی

مراجع محترم تقلید خواندن صیغۀ عقد را توسط تلفن جایز دانسته اند. [1]
اما نظر آیت الله مکارم شیرازی در این زمینه چنین است: "صیغه عقد ازدواج (دائم یا موقت) باید حضوری باشد و نیاز به شاهد ندارد و در هر حال برای ازدواج با دختر، اذن پدر لازم است." [2]
در هر حال پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته) به شرح زیر می باشد:
1- خواندن صیغه عقد ازدواج چه موقت و چه دایم از طریق تلفن مانعی ندارد.
2- در ازدواج دختر باکره اگر رشیده نباشد و تحت تاثیر احساسات قرار گیرد و مصلحت خود را تشخیص ندهد, إذن پدر یا جد پدری لازم است.
3- خواندن عقد به هر زبانی از جمله فارسی، صحیح است.   لینک به سایت استفتائات

[1] . امام خمینى، آیت الله نورى و آیت الله فاضل، تعلیقات على العروه، باب العقد و احکامه، م 10 آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 2، س 898 آیت الله تبریزى، صراط النجاة، ج 1، س 844 آیت الله خامنه‏اى، استفتاء، س 30 آیت الله صافى، جامع الاحکام، ج 2، م 1258 آیت الله سیستانى، سایت، ازدواج، س 45 دفتر: آیت الله وحید و آیت الله بهجت. (به نقل از نرم افزار پرسمان)، با استفاده از سؤال 3264 (سایت: 3531).