کد سایت fa76947 کد بایگانی 94149 نمایه محدود نشدن وجود خداوند به وجود مخلوقات
طبقه بندی موضوعی خداشناسی
اصطلاحات وجود و ماهیت
گروه بندی اصطلاحات اصطلاحات فلسفی
خلاصه پرسش
این‌که گفته‌ می‌شود: ماهیّات(مخلوقات)همگون خدا نیستند، حال در این‌صورت که دوگانگی در عالم وجود پیش می‌آید، آیا خدا به همان مقداری که مخلوق نیست محدود نمی‌شود؟
پرسش
در عقاید خوانده‌ایم که ماهیّات(مخلوقات)همگون خدا نیستند. در این‌صورت که دوگانگی در عالم وجود پیش می‌آید. آیا خدا به همان مقداری که مخلوق نیست محدود نمی‌شود؟
پاسخ اجمالی
اولاً: خداوند، ماهیت -به معنایی که در فلسفه مصطلح است- ندارد؛ بلکه ذات خداوند عین وجود است.[1]

ثانیاً: معنا و مفهوم وجود در مورد خداوند و بقیه موجودات تفاوتی ندارد. و به اصطلاح فلاسفه وجود مشترک معنوی است و تفاوت موجودات به مراتب و به نحو تشکیک خاصى است؛ یعنی «ما به الاختلاف» در آن، عین «ما به الاتحاد» است و اختلاف در «مراتب ذات» می‌باشد، نه «‌امور زاید بر ذات». بلکه باید گفت به نحو تشکیک خاص الخاصی است، که در این قسم از تشکیک تفاوت نه به تباین وجود است و نه به مراتب و درجات وجود، بلکه به مراتب تجلی و ظهور وجود است.[2]

بنابراین موجودات آیه و نشانه‌ی خداوند هستند، نه چیزی در مقابل خداوند تا بخواهند وجود خداوند را محدود کنند.[3]

[1]. ر. ک: 85641.
[2]. ر. ک: 69299.
[3]. ر. ک: 1944؛ 12173 و 2944.