کد سایت fa77540 کد بایگانی 94843 نمایه احادیث روایت‌شده از حضرت معصومه(س)
طبقه بندی موضوعی حدیث
گروه بندی اصطلاحات شخصیت‌ها
خلاصه پرسش
آیا در منابع روایی از حضرت فاطمه معصومه(س) روایاتی نقل شده است؟
پرسش
آیا در منابع روایی از حضرت معصومه(س) روایاتی نقل شده است؟
پاسخ اجمالی

مجموعه زمینه‌های مؤثر در زمینه‌ی نقل حدیث، مانند تقیه و دیگر شرایط سیاسی - اجتماعی سبب ‌شد تا از تعداد زنان راوی حدیث شیعه و فعالیت‌های حدیثی و میزان روایات آنها، کاسته شود. بر این اساس در منابع معتبر روایی، روایات کمی از بانوان و از جمله حضرت فاطمه معصومه(س) نقل شده است:

  1. فاطمه دختر امام رضا(ع) از فاطمه(معصومه) و زینب و ام کلثوم دختران امام کاظم(ع) و آنها از فاطمه دختر امام صادق‌(ع) و او نیز از فاطمه دختر امام باقر(ع) و او از فاطمه دختر امام سجاد(ع) و او از فاطمه و سکینه دختران امام حسین(ع) و آنها از ام‌کلثوم(س) دختر امام علی(ع) از حضرت فاطمه(س) دختر رسول خدا(ص) نقل کرد که پیامبر(ص) فرمود: زمانی که مرا (در معراج) به آسمان بردند، وارد بهشت شدم. کاخی از یک دانه دُرّ سفید دیدم که درون آن خالی بود و آن کاخ دری داشت که با گوهر و یاقوت آرایش شده بود و بر آن در پرده‏ای آویزان بود و بر آن نوشته است‏ «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه،‏ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ، عَلِیٌ وَلِیُّ الْقَوْمِ ...‏»؛ خدایی جز خدای یگانه نیست و محمد رسول خدا، علی، ولی و سرپرست مردم است. همچنین بر آن پرده نوشته شده بود خوش به حال کسی‏ که شیعه امام علی(ع) است.

رسول خدا(ص) ادامه داد: من درون کاخ رفتم و قصری از عقیق سرخ دیدم که درون آن خالی بود و دری از نقره داشت و آن در با زبرجد سبز زینت شده بود و نیز پرده‏ای داشت که بر آن در نوشته بود «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ عَلِیٌّ وَصِی الْمُصْطَفَی‏». و بر آن پرده نوشته بود شیعیان علی را به حلال‏زاده بودن مژده دهید.

آن‌حضرت در ادامه فرمود: وارد کاخی از زمرّد سبز توخالی شدم که زیباتر از آن ندیده بودم. این کاخ دری از یاقوت سرخ داشت که با لؤلؤ تزیین شده بود و بر آن در پرده‏ای بود که بر روی آن نوشته شده بود، شیعیان علی پیروز هستند. رسول خدا از جبرئیل پرسید این کاخ متعلق به چه کسی است؟ جبرئیل گفت این کاخ متعلق به عموزاده و وصی تو علی بن ابی‌طالب است. تمام مردم به جز شیعیان علی روز قیامت با پای برهنه و بدن عریان به محشر می‌آیند. آن‌روز مردم را به نام مادرانشان می‌خوانند، مگر شیعه‌ی علی که به نام پدرانشان خوانده می‌شوند؛ چراکه آنها علی را دوست دارند و حلال‏زاده هستند».[1]

  1. «...فاطمه دختر امام رضا(ع) از فاطمه(معصومه)، زینب و أم کلثوم دختران امام کاظم(ع) از فاطمه دختر امام صادق(ع) از فاطمه دختر امام باقر(ع) از فاطمه دختر امام سجاد(ع) از فاطمه و سکینه دو دختر امام حسین(ع) از أم‌کلثوم دختر حضرت فاطمه(س) از حضرت فاطمه(س) نقل می‌کنند: آیا کلام رسول خدا(ص) در روز عید غدیر را فراموش کرده‌‌اید که فرمود: «من کنت مولاه، فعلی مولاه» و «أنت منی بمنزلة هارون من موسی».[2]

علاوه بر اینها در برخی از منابع متأخر، روایاتی به حضرت معصومه(س) نسبت داده شده است:

«...فاطمه دختر موسای مبرقع از فاطمه دختر امام رضا(ع) از فاطمه دختر موسی بن جعفر(ع) از فاطمه دختر امام صادق(ع) از فاطمه دختر امام باقر(ع) از فاطمه دختر امام سجاد(ع) از فاطمه دختر امام حسین(ع) از زینب دختر امام علی(ع) از فاطمه دختر رسول اللّه(ص) نقل کرده‌اند که رسول خدا(ص) فرمود: «ألا من مات علی حب آل محمد مات شهیدا».[3]

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 65، ص 76 – 77، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. به نقل از کتاب المسلسلات.

[2]. جزری، شمس الدین محمد بن محمد، اسنی المطالب(مناقب الاسد الغالب ممزق الکتائب و مظهر العجائب)، ص 41، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول‏، 1426ق؛ امینی، عبدالحسین، الغدیر فی الکتاب و السنة و الأدب‏، ج 1، ص 397، قم، مرکز الغدیر للدراسات الاسلامیه‏، چاپ اول، 1416ق؛ میر سید حامد حسین‏، عبقات الانوار، ج 7، ص 111، اصفهان، کتابخانه امیر المؤمنین(ع)‏، چاپ دوم، 1366ش؛ مرعشی تستری، قاضی نور الله، احقاق الحق و إزهاق الباطل، ج 6، ص 282؛ ج 21، ص 26 – 28، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، 1409ق.

[3]. موحد ابطحی اصفهانی، محمد باقر، حواشی بر عوالم العلوم و المعارف والأحوال من الآیات و الأخبار و الأقوال(مستدرک سیدة النساء إلی الإمام الجواد)، ج 21، ص 354 – 355، قم، مؤسسة الإمام المهدی(عج)‏، چاپ اول، 1413ق؛ ر. ک: «دوست داشتن اهل‌بیت(ع) معادل با شهادت»، 126793.