بعد از گذشت چه مقدار از داخل شدن وقت نماز، قضاء نماز فوت شده ازمیت، بر ولی او لازم می شود؟
پرسش
اگر کسی با داخل شدن در وقت، نماز خود را نخواند و بمیرد آیا نماز آن وقت بر گردن او می باشد؟ و آیا با فرض فوق باید نه تنها در وقت داخل شده باشد بلکه باید وقت نماز خواندن هم داشته باشد مثلا اگر اذان ظهر ساعت دوازده باشد و آن شخص ساعت دوازده و دو دقیقه فوت کند آیا نماز ظهر و عصر به گردن اوست؟
پاسخ اجمالی

اگر وقت نماز داخل شده باشد و کسی که وضو ندارد به اندازه وضو گرفتن و نماز خواندن (به اندازه دو رکعت، در نماز در نمازهای دو رکعتی ، سه رکعت، در نمازهای سه رکعتی ، چهار رکعت، در نمازهای چهاررکعتی) وقت داشته باشد، اما نماز خود را نخواند و از دنیا برود بر ولی او لازم است تا آن نماز را برای او قضا کند. [1]

بنا بر این صرف داخل شدن وقت و مردن بعد از آن برای واجب شدن قضاء نماز کفایت نمی کند. بلکه لازم است بعد از داخل شدن وقت به اندازه مقدار وقت نمازی که وقت آن داخل شده است گذشته باشد. البته این مقدار زمان نسبت به افراد مختلف، متفاوت است.

[1] العروة الوثقى (المحشى)، ج‏3، ص 109 (مسألة 20):" إذا مات فی أثناء الوقت بعد مضیّ مقدار الصلاة بحسب حاله قبل أن یصلّی وجب على الولیّ قضاؤها".