در فلسفه و کلام اسلامی، مرگ، معاد، دنیا و آخرت نسبت به انسان چه وضعیتی دارند و کدامشان ثابت بوده و کدامشان گرد محور آن شی‌ء ثابت در حال حرکتند؟!
پرسش
با سلام؛ در متون دینی اسلامی، بر خلاف تصور عامه مردم، انسان به مثابه یک شیء ثابت فرض شده است که دنیا و آخرت و مرگ و معاد به عنوان امور متحرک، حول محور انسان در حرکت و رفت و آمدند. از قبیل آیه شریفه: و اذا جاء احدَکم الموتُ (به رفع موت)، از قبیل حدیث شریف: إنّ الدنیا قد ارتحلت مدبرة و إن الآخرة قد ترحلت مقبلة (دنیا پشت کرده می‌رود و آخرت روی آورده می‌آید). سؤال این است که آیا این عبارات، حقیقت هستند یا مجازند؟ اگر حقیقت هستند، فلسفه اسلامی و کلام اسلامی چگونه حرکت مرگ، معاد، دنیا و آخرت را تعریف و تصویر می‌کند؟ پاسخ نظری اسلام بر حرکت معاد چیست؟
پاسخ اجمالی
رابطه‌ی انسان با جهان رابطه‌ی تقابلی است؛ یعنی انسان در جهان اثر می‌گذارد و جهان نیز در انسان اثرگذار است. بنابراین حوادث جهان هستی را می‌توان از حالات انسان دانست، چنان‌که انسان و حالات او را نیز می‌توان از حوادث جهان بر شمرد. علاوه بر این رابطه‌ی انسان با جهان رابطه‌ی کل و جزء بوده، و انسان جزئی از این عالم است؛ لذا حوادث عالم همان‌گونه که حالات و اعراض برای جهان محسوب می‌گردند، برای انسان نیز حالات به حساب می‌آیند. نتیجه این‌که معاد یکی از مراتب و تحولات عالم هستی است که قهرا یک تحول و دگرگونی در وجود انسان نیز هست. بر اساس فلسفه‌ی اسلامی و حکمت متعالیه معاد نوعی تحول و دگرگونی در ذات جهان و انسان است؛ یعنی ذات جهان و انسان به‌گونه‌ای است که منتهی به معاد می‌شود و معاد نتیجه حرکت جوهری جهان و انسان است.[1]

[1]. ر. ک: پاسخ 5373.