«اگر می‌خواهید قلبی نیرومند و ذهنی قدرتمند داشته باشید، در نهم شعبان "سوره یس" را با گلاب و زعفران نوشته و بنوشید». نظرتان در مورد این روایت چیست؟
پرسش
آیا روایت زیر صحیح است؟ اگر می‌خواهید قلبی نیرومند و ذهنی قدرتمند داشته باشید به سخن امام صادق ع عمل کنید که فرمود: هر کس در نهم شعبان سوره «یس» را با گلاب و زعفران نوشته و بنوشد در حفظ و امان خواهد بود و قلبش نیرومند و ذهنش قوی می‌گردد. اگر صحیح است بفرمایید سوره یس را کجا بنویسیم؟ آیا ظرفی هست که گنجایش نوشتن سوره یس در آن را داشته باشد؟ با چه چیزی بنویسیم؟ چگونه بنویسیم؟
پاسخ اجمالی
در کتاب مستدرک الوسائل از امام صادق(ع) نقل شده است: هر کس در نهم شعبان سوره «یس» را با گلاب و زعفران نوشته و بنوشد، در حفظ و امان خواهد بود و قلبش نیرومند و ذهنش قوی می‌گردد.[1]
در مورد این روایت باید گفت:
1. این روایت را تنها محدث نوری نقل کرده و در دیگر کتب روایی موجود نیست.
2. روایت بنابر معیارهای حدیث‌شناسی مرسل است؛[2] یعنی دچار ارسال و حذف اسناد است، و بدون آورده شدن سند، آن‌را به امام صادق(ع) نسبت می‌دهد. می‌دانیم که از راه‌های اثبات صحت صدور روایات، داشتن سند قابل اعتماد، محتوای تکرار شده در روایات دیگر و ... می‌باشد که این روایت از آن بی‌بهره است.
3. از پیامبر اسلام(ص) و ائمه معصوم(ع) در ثواب و فضیلت قرائت قرآن احادیث فراوانى به ما رسیده است که به طور کلی سفارش به خواندن و قرائت قرآن شده است و برای قرائت سوره‌ها و یا فرازهایی از قرآن نیز فضیلت‌هایی بیان شده است.[3] اما برخی روایاتی که در باب فضیلت برخی از سوره‌ها آمده است از اعتبار و سند قابل دفاعی برخوردار نیستند از جمله همین روایت مورد بحث.
4. از آن‌جا که قرائت قرآن مورد تأیید و تأکید قرار گرفته، بنابر برخی از ادله؛ از جمله «روایات من بلغ»[4] می‌توان به مضمون این روایت عمل کرد و سوره یس را به طریق بیان شده نگاشت.
5. در چنین روایاتی که در آنها توصیه می‌شود که آیه یا سوره‌ای با گلاب و زعفران – یا هر چیز دیگری - نوشته و سپس نوشیده شود، می‌توان آن را در ظرفی مثل ظروف چینی یا شیشه‌ای – و یا حتی پارچه‌ای بدون رگ و پاکیزه – نگاشت و  خطوط آن را با گلاب شسته و میل کرد. لازم هم نیست ظرف بزرگی باشد، بلکه چون جهت قرائت نوشته نمی‌شود، تداخل خطوط هم اشکالی ندارد، یا می‌توان مقداری را نوشت و گنجایش ظرف را تکمیل کرد و  آن مقدار را با کمی گلاب شست و دوباره بخش دیگری را نگاشته و به همین ترتیب.  و در آخر کار، گلاب‌هایی که آیات با آن شسته شده را مخلوط کرده و میل نمود.
بنابراین؛ اگر چه این روایت دارای سند نیست، ولی می‌توان از باب اخبار «من بلغ» بدان عمل کرده و توصیه موجود در آن‌را انجام داد.

[1]. روایت این است: «...یس مَنْ کَتَبَهَا فِی تِسْعَةٍ مِنْ شَعْبَانَ‏ بِمَاءِ وَرْدٍ وَ زَعْفَرَانٍ‏ وَ شَرِبَهَا حَفِظَ حِفْظاً عَظِیماً وَ قَوِیَ قَلْبُهُ وَ حَذَقَ ذِهْنُه‏»، نوری، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج 4، ص 312، قم، آل البیت، 1408ق.
[2]. برای آگاهی بیشتر به سؤال 10754 (سایت) مراجعه کنید.
[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 596، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[4]. برای آگاهی بیشتر به سؤال 54140 (سایت) مراجعه کنید.