آیا معادنی که توسط دولت استخراج می‌شود مشمول پرداخت خمس است؟
پرسش
یکی از موارد خمس، خمس معدن است، آیا معادنی که توسط دولت جمهوری اسلامی استخراج می‌شود خمسش پرداخت می‌شود؟
پاسخ اجمالی
از شرایط وجوب خمس معدن، این است که شخص یا اشخاصى با مشارکت یکدیگر آن را استخراج کنند، مشروط بر اینکه سهم هر یک - بعد از کم کردن هزینه‌هاى استخراج و تصفیه - به حد نصاب (به ارزش بیست دینار طلا) برسد و آنچه استخراج شده، ملک آنها شود.
پس با توجه به اینکه معادنى که دولت استخراج مى‌کند، ملک شخصیِ فرد یا افراد نیست، شرط وجوب خمس را دارا نبوده و مشمول پرداخت خمس نمی‌شود.[1]

[1]. ر.ک: خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰى - امام خمینى)، ج‌2، ص 76، س 893، دفتر انتشارات اسلامى، قم - ایران، هشتم، 1424 ه‍ ق؛ گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌1، ص 372، س 302، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق.