اگر قبل از اتمام عقد موقت و یا بخشیدن مدت آن، به دلیل ندانستن حکم، عقد دائم خوانده شود، حکم آن چیست؟
پرسش
سلام. برای مدت یک سال بین من و نامزدم صیغه محرمیت خواندیم. اما بعد از هشت ماه عقد دائم شدیم و ازدواج کردیم. من و همسرم الآن سه سال باهم زندگی می‌کنیم. تازه متوجه شدم که صیغه خود را باید قبل از عقد دائم می‌بخشیدم و گرنه عقد باطل است. لطفاً راهنمایی کنید.
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، عقد دوم (دائم) باطل است و جهت ادامه زندگی باید عقد جدیدی بخوانید، ولی چون نسبت به این مسئله، آگاهی نداشتید گناهی مرتکب نشده و روابط گذشته شما حرام نبوده است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال صیغه عقد را با شرایطش بخوانید. و نسبت به گذشته چون جاهل بودید تکلیفی ندارید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
هم اکنون عقد را دوباره بخوانید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
بنابر احتیاط باطل است. لذا بنابر احتیاط دوباره صیغه عقد دائم خوانده شود و نیازی به عده نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
لازم است با هم معامله‌ی نامحرم کرده و هرچه سریع‌تر عقد دائم را مجدداً با تعیین مهریه بینتان اجرا کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
شما الآن باید مجدداً صیغه عقدتان را بخوانید و مشکلی نخواهید داشت.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
از آن‌جا که اطلاعی از حکم نداشتید و ظاهراً احتمال هم نمی‌دادید که چنین حکمی وجود داشته باشد، بابت روابط زناشویی خود تاکنون گناهی مرتکب نشده‌اید. از سوی دیگر، در بسیاری از موارد زوجینی که قصد عقد دائم، قبل از اتمام عقد موقت، دارند، در واقع در ارتکازشان از مقدار باقی ماندۀ مدت دست برداشته و آن را کالعدم فرض کرده‌اند و این خودش در نظر عرف، نوعی بخشش مدت شمرده می‌شود؛ لکن به احتیاط واجب برای ادامۀ زندگی مشترک باید دوباره عقد دائم بخوانید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.