حکم خوردن بستنی در جایی که کارکنان آن مسیحی هستند چیست؟
پرسش
در اینجا بستنی فروشی جدیدی باز شده است که صاحب آن هندو است. و افرادی که در این بستنی فروشی کار می کنند همگی مسیحی اند. با این اوصاف آیا مجاز به خوردن این بستی در این فروشگاه هستیم؟
پاسخ اجمالی
اگر بستنی به وسیله ماشین آلات تهیه و بسته بندی می شود به نحوی که در هیچ یک از مراحل تهیه و تولید و توزیع و فروش، بستنی با رطوبت دست و بدن کارگران تماسی ندارد خوردن آن اشکالی ندارد.

همچنین در صورتی که در یکی از این مراحل بستنی به نحوی با رطوبت دست و بدن کارگران تماسی پیدا کند بنا بر نظر آن دسته از مراجع تقلید که نظرشان بر طهارت اهل کتاب (یهودی، مسیحی و..) است ، خوردن این بستنی اشکالی ندارد . اما بنا بر نظر آن دسته از مراجع تقلیدکه نظرشان بر نجاست اهل کتاب است ، خوردن این بستنی اشکال دارد.

فقهاء شیعه در باره نجاست کفار تقریبا اتفاق نظر دارند[1]؛ اما موضوع نجاست اهل کتاب از موارد اختلافی میان فقهاء شیعه است.

1. نجاست تمام کفار و از جمله اهل کتاب ، که مرحوم آیت الله گلپایگانی از طرفداران این نظریه بوده و در کتاب خود (نهایه الافکار فی نجاسه الکفار) به بیان نظریة خودشان پرداخته اند. چنان که مرحوم امام خمینی نیز معتقد به نجاست اهل کتاب بوده اند.[2]

2. پاک بودن اهل کتاب و نجاست سایر کفار ، این نظریه نیز طرفداران بسیاری دارد[3] . روایتی از امام رضا (ع) نیز می تواند تأیید کننده این نظریه باشد[4] .

3. تمام انسانها را پاک دانسته، نجاست آنها را بدین دلیل می دانند که آنها از نجاساتی همانند گوشت خوک و شراب استفاده نموده و به دلیل تماس با آن نجاسات، نجس می شوند و بر این اساس اگر اطمینان یابیم که آنها بعد از تماس با این نجاسات، اقدام به شستشو و پاکیزه نمودن خود نموده اند، دیگر نمی توان خود آنها را نجس دانست[5]

بر این ساس چون هندو اهل کتاب نیست بنا بر فتوای همه فقیهان نجس بوده و در صورتی که بستنی با رطوبت دست و بدن او تماسی پیدا کند خوردن آن اشکال دارد .

بنابر این برای یافتن وظیفه خود باید به فتوای مرجع تقلید خود مراجعه کنید.

[1] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص76 و 77.
[2] . همان، ص76.
[3] - به عنوان نمونه :حضرت آیت الله خامنه ای، اجوبة لاستفتائات، ص67؛ و آیات عظام نوری همدانی، فاضل (ره)، توضیح المسائل مراجع، ج1، ص76 و 77؛ ر . ک صدر ، محمد باقر ، بحوث فی شرح العروه الوثقی ، ج 3 ، صص 283-284 ، مطبعه الآداب ، نجف اشرف ، 1391 ه - ق .
[4] - وسائل الشیعه ، ج 3 ، ص 422 ، روایت 4050 .
[5] .برگرفته از سؤال 2215، نمایه: نجاست کفار و اهل کتاب