آیا والدین نوزاد پس از هدیه دادن کودکشان به خانواده‌ای دیگر، می‌توانند آن را بازپس گیرند؟
پرسش
زن و شوهری صاحب فرزندی شدند و آن را به یک زن و شوهر نازا و غیر خویشاوند هدیه دادند. اما بعد از یک سال مادر واقعی این کودک پیوسته بی‌قراری می‌کند و می‌خواهد بچه‌اش را پس بگیرد. از طرفی آن مادری که طفل را یک سال شیر خشک داده، راضی نمی‌شود و می‌گوید شما را نفرین می‌کنم. به نظر شما تکلیف چیست؟
پاسخ اجمالی
انسان حُر (انسانی که برده نیست)، شرعاً قابل خرید و فروش یا هدیه دادن نیست؛ بنابراین، پدر و مادر اصلی او، می‌توانند آن را مطالبه کرده و نزد خود نگه‌داری کنند، ولی هزینه‌هایی که در این مدت برای کودک شده را باید پرداخت نمایند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در هر حال والدین شرعاً می‌توانند فرزند را مطالبه کنند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
آن کار از ابتدا نادرست بوده و فرزندخواندگى در اسلام جایز نیست و فرزند ملک پدر و مادر نیست که او را ببخشند. نگه‌دارى فرزند وظیفه پدر و مادر است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
فرزند متعلق به پدر و مادر حقیقی می‌باشد و آنها نمی‌توانند مانع شوند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، باید فرزند را باز پس دهند، ولی هزینه‌هایی که در این مدت کرده، باید به او بدهند، خداوند برای او جبران می‌کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
انسان حُر (آزاد) را نمی‌توان فروخت یا هدیه داد؛ هرچند نوزاد یک روزه باشد؛ بنابراین هدیۀ گفته شده از اساس باطل بوده است و پدر و مادر واقعی این نوزاد می‌توانند نوزاد را پس بگیرند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.