اگر فرد غیر روحانی در اماکن عمومی از عبا استفاده کند، آیا لباس شهرت شمرده شده و حرام است؟
پرسش
اگر فردی غیر روحانی در اماکن عمومی از عبا استفاده کند به گونه‌ای که باعث شهرتش شود، آیا پوشیدن آن لباس، شهرت شمرده شده و حرام است؟
پاسخ اجمالی
با توجه به اینکه عبا – به ویژه در مساجد و نمازها - نوعی پوشش معمول بوده و در برخی مناطق به صورت لباس رسمی تمام مردم است، استفاده از آن معمولاً موجب شهرت نمی‌شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
پوشیدن عبا برای نماز و غیر آن، حکم لباس شهرت را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر موجب هتک شخصیت وی نباشد، حرمتی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
پوشیدن عبا حتی برای غیر روحانی، لباس شهرت نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
معمولاً استفاده از عبا در عرف ما لباس شهرت محسوب نمی‌شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در فرض سؤال، لباس مزبور لباس شهرت نیست و پوشیدنش اشکال ندارد؛ البته باید شئون این لباس را رعایت کند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.