برای خداوند که زمان مطرح نیست، پس بر این اساس، مخلوقاتی که سابقه عدم دارند باید همزمان هم معدوم‌ باشند و هم موجود؟! این مشکل را چگونه حل می‌کنید؟
پرسش
باسلام. ما می‌گوییم موجودات نبودند سپس خلق شدند. برای خداوند که زمان مطرح نیست پس در واقع مفهوم حرف ما می‌شود، این‌که همزمان هم معدوم‌اند و هم موجود؟! این مشکل را چه جوری حل می‌کنید؟
پاسخ اجمالی
معنای این جمله که برای خداوند زمان مطرح نیست، این است که خداوند تحت سیطره زمان قرار نمی‌گیرد و زمان موجب محدود شدن ذات و فعل خداوند نمی‌شود؛ بلکه زمان را ما از افعال خداوند انتزاع می‌کنیم؛ در نظر حکیمان زمان همان «مقدار حرکت» است؛[1] بنابر این معنای این جمله که برای خداوند زمان مطرح نیست، این نیست که زمان در مخلوقات خداوند تأثیر ندارد.

[1]. ر. ک: پاسخ 49547.