«طمث» در قرآن، روایات و کتاب‌های فقهی به چه معنا است؟
پرسش
معنای واژه «طمث» که در روایات و کتاب‌های فقهی وجود دارد چیست؟
پاسخ اجمالی
«طَمْث‏»، به معنای خون حیض،[1] و خون بکارت(دوشیزگى)[2]‏ است. «طامث»؛ یعنی حائض.[3] «طَمَثَتْ المرأة»؛ یعنى زن حائض شد.[4]
آنچه از این ریشه در دو آیه قرآن آمده، کنایه‌ای از باکره‌بودن حوریان بهشتی است: «لَمْ یَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ قَبْلَهُمْ وَ لا جَان‏»؛[5] دست هیچ انس و جنّى پیش از ایشان به آنها نرسیده است.
در برخی روایات، از خون حیض نیز تعبیر به «طمث» شده است،[6] زیرا «طمث» علاوه بر خون بکارت، نام دیگر خونى است که پس از بلوغ، به صورت عادت ماهانه، در ایامى خاص از رحم زن بیرون می‌آید.[7]
در بیشتر موارد، کتب فقهی نیز از مشتقات «طمث»، همان معنای حیض را اراده می‌کنند.

[1]. ازهرى، محمد بن احمد، تهذیب اللغة، ج 13، ص 216، بیروت، دار احیاء التراث العربی‏، چاپ اول‏، 1421ق؛ راغب اصفهانى، حسین بن محمد، مفردات ألفاظ القرآن‏، ص 524، بیروت، دار القلم‏، چاپ اول‏، 1412ق.
[2]. مفردات ألفاظ القرآن‏، ص 524.
[3]. همان؛ صاحب، اسماعیل بن عباد، المحیط فی اللغة، بیروت، عالم الکتب‏، چاپ اول‏، 1414ق.
[4]. طریحى، فخر الدین بن محمد، مجمع البحرین‏، ج 2، ص 258، تهران، مرتضوی‏، چاپ سوم‏، 1375ش.
[5]. رحمن، 56 و 74.
[6]. برای نمونه؛ ر.ک: حمیرى، عبدالله بن جعفر، قرب الإسناد، ص 225، قم، مؤسسة آل البیت(ع)، چاپ اول‏، 1413ق؛ کلینى، محمد بن یعقوب‏، کافی، ج ‏3، ص 79، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم‏، 1407ق.
[7]. ر. ک: جهامى، جیرار، موسوعة مصطلحات ابن سینا، ص 460 و 670، بیروت، مکتبة لبنان ناشرون‏، چاپ اول، 1425ق.