آیا رفتن به ملاقات زائران قبور امامان معصوم(ع) سفارش شده است؟ و آیا عبارت مشهور «من زار زائرنا کمن زارنا» روایتی از اهل بیت(ع) است؟
پرسش
سلام؛ آیا عبارت مشهور «من زار زائرنا کمن زارنا» روایتی از اهل بیت(ع) است؟
پاسخ اجمالی
با جستوجویی که در منابع داشتیم، عین عبارت «من زار زائرنا کمن زارنا» را به عنوان یک روایت و یا بخشی از روایت نیافتیم؛ با این وجود، میتوان محتوای موجود در این عبارت را از روایات دیگر برداشت کرد:
امام صادق(ع) فرمود: «زمانیکه شخصی از برادران شما از زیارت ما یا زیارت قبور ما برگشت، به استقبال او بروید، به او سلام کنید و برای آنچه که خدا به او داده، تهنیت بگویید، تا برای شما نیز پاداشی مانند پاداش او باشد و مشمول رحمت خدا شوید».[1]
در همین زمینه روایات دیگری نیز توصیه میکنند که به دیدار حاجیان برویم:
1. امام سجاد(ع): اى کسانى که توفیق حجّ نصیبتان نشد! هنگامی که حاجیان از سفر بازگشتند، با آغوش و روى باز و چهره خندان از آنان استقبال کنید، دست آنها را بفشارید، و ایشان را گرامی دارید؛ زیرا چنین رفتاری، نوعی وظیفه برای شماست و نتیجهاش آن خواهد بود که در پاداش با آنان شریک شوید».[2]
3. امام صادق(ع): «کسی که با یک حاجی ملاقات کند و با او دست بدهد، پاداشش مانند کسی است که حجرالاسود را دست زده باشد».[3]
از مجموعه این روایات برداشت میشود، گرامی داشتن فردی که برای خدا به سفری رفته و برگشته، بدان خواهد انجامید تا بخشی از اجر آن سفر را به آنانی بدهند که توفیق آن سفر را نیافتهاند. البته بدون آنکه از اجر مسافران چیزی کاسته شود.

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 99، ص 302، بیروت، مؤسسة الطبع و النشر، چاپ اول، 1410ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 264، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.