چند روایت در ارتباط با ثواب و پاداش زیارت حضرت فاطمه معصومه(س) در قم می‌خواستم؟
پرسش
این حدیث از امام رضا(ع): «هر کس او (حضرت معصومه) را با شناخت از جایگاهش زیارت کند، بهشت برای اوست»، در کدام منابع آمده است؟
پاسخ اجمالی
در مورد پاداش زیارت حضرت معصومه(س) روایاتی نقل شده است:
1. سعد بن سعد از امام رضا(ع) می‌پرسد که ثواب زیارت فاطمه(س) دختر موسی بن جعفر(ع) چیست؟ امام فرمود: «هرکه او را زیارت کند، بهشت بر او واجب خواهد شد».[1] در روایت دیگری از سعد از امام رضا(ع) قید «عارِفاً بِحَقِّها» آمده است که در این صورت، معنایش آن خواهد بود که «هر کس او را با معرفت و شناخت به حقّانیت او، زیارت کند، بهشت جایگاهش خواهد بود».[2] البته اگر این قید هم وجود نداشت، روایت اول نیز انصراف به افرادی داشت که با شناخت به زیارت می‌روند.
2. امام جواد(ع) فرمود: «هرکس عمه من(فاطمه) را در قم زیارت کند، بهشت بر او واجب است».[3]
3. امام صادق(ع) فرمود: «خدا را حرمى است که مکه باشد، پیامبر(ص) را حرمی است به نام مدینه، شهر کوفه نیز حرم علی(ع) است، و بدانید که قم، کوفه کوچکی است؛ برای بهشت هشت در است که سه در آن به‌سوی قم باز می‌شود، در آن، بانویی از فرزندانم به نام فاطمه دختر موسی درگذرد و به شفاعت او همه شیعه‌هایم به بهشت می‌روند».[4]

[1]. ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات‏، ص 324، نجف اشرف، دار المرتضویة، چاپ اول، 1356ش؛ صدوق، محمد بن على‏، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال‏، ص 98 – 99، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق.
[2]. مجلسى، محمد باقر‏، بحار الأنوار، ج ‏99، ص 265 – 267، بیروت، دار إحیاء التراث العربی‏، چاپ دوم، بیروت‏، 1403ق‏.
[3]. کامل الزیارات، ص 324.
[4]. بحار الأنوار، ج‏ 57، ص 228.