بکر بن صالح رازی که بود؟ کدام معصوم را درک کرد؟ آیا کتابی دارد؟
پرسش
بکر بن صالح رازی که بود؟ کدام معصوم را درک کرد؟ آیا کتابی دارد؟ در بین رجالیون و محدّثان وضعیتش چگونه است؟ علت ضعیف بودن «بکر بن صالح الرازی» در سلسله سند برخی از احادیث چیست؟
پاسخ اجمالی
بکر بن صالح رازی از موالی(بندگان یا هم‌پیمانان) بنی ضَبّه[1] (بنی ضبة بن أدّ بن طابخة[2]) بود.[3] او از امام کاظم(ع) روایت نقل کرده است.[4] او دارای کتاب «نوادر» است که محمد بن خالد برقی از بکر به واسطه این کتاب، روایت نقل کرده است.[5] همچنین گفته شده است ابراهیم بن هاشم قمّی از او روایت نقل کرده است.[6]
بکر بن صالح رازی را در نقل حدیث؛ ضعیف دانسته‌اند؛ زیرا روایات منحصر به فرد و نیز دور از ذهن را نیز نقل می‌کند.[7]

[1].  ضَبّه، نام روستایی از حجاز است که در راه شام در ساحل دریا قرار گرفته است. ر. ک: یاقوت حموی، شهاب الدین ابو عبد الله، معجم البلدان، ج 3، ص 452، بیروت، دار صادر، چاپ دوم، 1995م.
[2]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج 11، ص 361، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.
[3].  نجاشى، احمد بن على، رجال النجاشی، ص 109، قم، مؤسسة النشر الإسلامی، چاپ ششم، 1365ش.
[4]. همان.
[5]. همان.
[6]. طوسى، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص 417، قم، مؤسسة النشر الاسلامی، چاپ سوم، 1373ش.
[7]. واسطی بغدادی، احمد بن حسین، الرجال، ص 44، قم، دار الحدیث، چاپ اول، 1364ش؛ حلى، حسن بن یوسف، رجال العلامة الحلی، ص 207 - 208، نجف اشرف، دار الذخائر، چاپ دوم، 1411ق.