آیا تمام دعاهای پیامبران و اولیای الهی بدون هیچ شرطی مورد پذیرش خداوند قرار می‌گیرد؟
پرسش
آیا تمام دعا های پیامبران بدون شرط پذیرفته می شود؟
پاسخ اجمالی
دعا به عنوان عبادت الهی، مانند دیگر عبادت‌ها داراى شرایط و موانع استجابت است که با رعایت آنها دعا مورد پذیرش خداوند متعال قرار می‌گیرد.[1] یکی از مهم‌ترین موانع بر سر راه اجابت دعا، گناه و معصیت الهی است. امام علی(ع) در دعای کمیل از خدا تقاضا می‌کند: «پروردگارا! گناهانی که دعا را محبوس می‌کند بیامرز». همچنین آن‌حضرت در جای دیگر می‌فرماید: «بهترین دعا، آن دعایی است که از سینه‌اى پاک و دلى پرهیزکار برآید».[2] لذا دعای هر مؤمنی که دل پاکی دارد و گناه وارد دل او نشده باشد، مورد اجابت قرار می‌گیرد. بنابراین، از آن‌جا که انبیاء و اولیاء الهی که در رأس مؤمنان قرار دارند، به طریق اولی دعایشان مورد اجابت و عنایت الهی قرار می‌گیرد.
البته به دو نکته باید توجه داشت:
1 . نبوت و ولایت انبیاء و اولیای الهی دارای درجات و مقامات متفاوتی است و بر این اساس مقام‌های معنوی آنان قبض و بسط خواهد یافت.[3] این امر نیز در مستجاب شدن دعای آنها نیز می‌تواند دخیل باشد.
2 . استجابت دعا نیز مراتبی دارد که کمترین مرتبه آن پذیرش دقیق همان چیزی است که خواسته شده است و به عبارتی دعای خالصانه هیچ فردی – چه پیامبر و چه افراد عادی – بی‌جواب نمی‌ماند.

[2]. کلینى، محمد بن یعقوب‏، کافی، ج ‏2، ص 468، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم‏، 1407ق.