آیا فرشته نگهبان آب فرات به امام علی(ع) سلام کرده و او را در آغوش گرفت؟!
پرسش
سلام کردن ملک موکل آب به امام علی(ع) در چه منابعی آمده؟ و آیا سندش صحیح است؟
پاسخ اجمالی
این گزارش در منابع کهنی، مانند امالی شیخ طوسی[1]، بشارة المصطفی،[2] و مناقب آل أبی طالب (ع)[3] نقل شده است:
«فحام» از «منصوری» از عموی پدرش از امام هادی(ع) و ایشان از پدرانشان از امام باقر(ع) از جابر نقل کرده است: همراه امیر مؤمنان(ع) کنار فرات می‌رفتم، ناگهان موج بزرگی از فرات بیرون آمد و تمام بدن آن‌حضرت را فرا گرفت به گونه‌ای که از من پنهان شد، پس از لحظاتی آن موج برطرف شد و حضرت بدون آن‌که بدنش خیس شده باشد نمایان گشت، از شدت تعجب، دهانم قفل شد و پرسیدم که ماجرا چه بود؟! امام(ع) فرمود: متوجه این رخداد شدی؟! گفتم: بله! فرمود این موج، فرشته نگهبان آب بود که به من سلام کرد و مرا در آغوش گرفت.[4]
این روایت اگرچه در منابع معتبری نقل شده و از این‌جهت قابل استناد است، اما اگر بخواهیم از منظر سندشناسی بدان بنگریم، روایتی «ضعیف» و «مهمل»[5] است؛ زیرا منصوری و عموی پدرش، توثیقی برایشان در کتاب‌های رجال بیان نشده است.[6]

[1]. شیخ طوسی، محمد بن حسن‏، امالی، ص 298، قم، دار الثقافة، چاپ اول، 1414ق.
[2]. طبری آملی، عماد الدین محمد، بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ص 192، نجف، المکتبة الحیدریة، چاپ دوم، 1383ق.
[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 2، ص 243، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.
[4]. شیخ طوسی، محمد بن حسن‏، امالی، ص 298، قم، دار الثقافة، چاپ اول، 1414ق.
[5]. یعنی هیچ ارزیابی برای برخی راویان آن، در کتاب‌های رجالی وجود ندارد و نه آن راوی را ستودند و نه او را ردّ کرده‌اند.
[6]. نجاشی، احمد بن علی، فهرست أسماء مصنفی الشیعة(رجال نجاشی)، ص 297، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ ششم، 1365ش.