آیا تحصیل در رشته ای که برخلاف نظر مادرم باشد، خلاف شرع است؟
پرسش
من به رشته ریاضی علاقه دارم؛ اما به اصرار مادرم تجربی را انتخاب کردم. می ترسم اگر تغییر رشته بدهم به خاطر آه مادرم موفق نشوم؛ زیرا آرزوی مادرم این است که مرا در لباس سفید پزشکی ببیند؟
پاسخ اجمالی

هیچ مادری بدی فرزندان خود را نخواسته، بلکه طبق محبتی که خدای متعال فطرتاً در نهادشان گذاشته است، به فکر سعادت فرزندان خود هستند.

وظیفه شما در برابر احساسات و خواسته های مادرتان این است که او را آزرده خاطر نکرده و با گفتار نیک و با مهربانی و به دور از هرگونه پرخاشگری دلیل علاقه خود را برای رشته مورد نظر را، با او در میان بگذارید و دلیل او را نیز بشنوید. اگر مادرتان خواسته شما را نپذیرفتند، اگر می توانید، رشته خود را تغییر داده، بدون این که مادرتان متوجه شود و گرنه، در همان رشته مشغول بوده و دعای خیر مادر را نصیب خود کنید؛ زیرا دعای خیر پدر و مادر مستجاب بوده و باعث می شود تا شما در همان رشته تجربی و در شغل پزشکی موفق باشید. ان شاء الله.

پاسخ تفصیلی

پاسخ شما را در ضمن چند نکته بیان می کنیم:

1.نیکی به پدر و مادر از جمله دستوراتی است که در دین اسلام بر آن تأکید فراوانی شده تا جایی که سپاسگزاری از آنها در ردیف سپاسگزاری از خداوند قرار گرفته است و در قرآن توصیه های فراوانی در مورد خوش رفتاری و طلب آمرزش برای والدین شده که بسیاری از آنها از زبان پیامبران جاری شده است. [1]

2. خدای متعال، مهربانی در حق فرزندان را فطرتاً در نهاد مادر نهاده است؛ برای همین، مادران فرزندان خود را از دعای خیر فراموش نکرده و دعایشان موجب خیر و برکت و سعادت فرزند می گردد.

3. شما هم به مادرتان حق بدهید که برای شما نگران باشند؛ زیرا نگرانی آنان طبق احساس وظیفه و مسئولیتی است که خدای متعال در نهاد آنان نسبت به فرزندان نهاده است؛ و هیچ مادری بدی فرزندان خود را نخواسته، بلکه می خواهند فرزندانشان موفق و سعادتمند باشند.

4. وظیفه اصلی شما نسبت به مادرتان این است که او را آزرده خاطر نکرده و با لحن و گفتار نیک و با مهربانی و به دور از هرگونه پرخاشگری و با واسطه قرار دادن، خواسته و علاقه خود را برای رشته مورد نظر، با او در میان بگذارید و ازاو بخواهید تا دلائل خود را بر انتخاب رشته مورد علاقه اش برای شما بیان کند ممکن است با این کار یکی بتواند دیگری را متقاعد کند..

5. اگر  احیاناًمادرتان خواسته شما را نپذیرفتند و شما خواسته ایشان را نپذیرفتند و ممکن است از ادامه تحصیل شما آزرده خاطر شوند، اگر می توانید، بدون این که مادرتان متوجه شود در رشته مورد علاقه خود ادامه تحصیل دهید و گرنه، رشته خود را تغییر نداده و موفقیت خود را به دلیل آزردگی و رنجش مادرتان، مورد خطر قرار ندهید؛ بلکه، در رشته دلخواه مادر مشغول بوده و دعای خیر مادر را نصیب خود کنید؛ زیرا دعای خیر مادر مستجاب بوده و باعث می شود تا شما در همان رشته تجربی و در شغل پزشکی موفق باشید.

برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ سؤالات: 2638 (سایت: 2992) و 8789 (سایت: 8738) و 522 (سایت: 584) .

[1]   . اقتباس از پاسخ سؤال 2638 (سایت: 2992) .