قرار بود حقوق کارمندی را به دینار پرداخت کنم، آیا جایز است این تعهد را کنار گذاشته و با واحد پول دیگری حقوق وی را پرداخت نمایم؟
پرسش
با سلام و احترام. بنده کارمندی دارم که طبق قراری که با او داشتم حقوق ماهیانه‌اش را بر حسب دینار عراق پرداخت می‌کردم، یا دینار به دستش می‌دادم و یا بر اساس ارزش روز به حسابش می‌ریختم. حالا به علت گرانی دینار می‌خواهم از این پس حقوقش را بر اساس تومان پرداخت کنم. البته طبق حقوق جدیدش بر حسب ارزش، مقدار کمتری دریافت خواهد کرد. سؤال این است که: 1. آیا رضایت ایشان باید جلب شود؟ 2. اگر ایشان قبول نکرد و از کار خارج شد تا مدتی که کار جدیدی پیدا کند، آیا در صورت متضرر شدن او باید ضررش را جبران کنم؟
پاسخ اجمالی
اگر در قرارداد، متعهد به پرداخت حقوق با دینار شدید، لازم است تا پایان مدت قرارداد، به توافق پایبند بوده و در صورت عمل بر خلاف قرارداد، باید رضایت کارمند را جلب نمایید، ولی اگر این امر در قرارداد نیامده و فقط جهت تسهیل کار بوده، پرداخت با دینار، الزامی نداشته و چیزی بر عهده شما نیست.
گفتنی است، در صورت نخست نیز اگر ارزش واحد پولی مورد توافق در قرارداد به اندازه‌ای تغییر کند که ضرر کلانی متوجه یکی از طرفین شده و در نتیجه او به عسر و حرج ‌افتد، می‌توان قرارداد را فسخ نمود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
این امر تابع قرارداد طرفین می‌باشد و حرف کسی که خلاف قرارداد باشد شرعاً اثری ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
طبق قرارداد باید عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. چنانچه مدت قرار داد باقی است باید بر طبق قرارداد عمل شود و الا ضامن هستید.
2. چنانچه انصراف دهد و شما هم راضی به این انصراف باشید ضمانی نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که قیمت دینار به طور غیر متعارف بالا رفته باشد، شما حق دارید در حقوق او تجدید نظر کنید و اگر مایل نیست، می‌توانید قرار داد را فسخ کنید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
لازم است بر حسب توافق اولیه در قرارداد عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر در قرارداد، ملاک محاسبۀ حقوق او را تومان مقرر کرده بودید و در کنارش متعهد شده بودید که مثلاً جهت تسهیل برای وی، معادل ارزی همان مقدار، دینار به او پرداخت کنید، واجب است به تعهد خود عمل کنید و دینار بپردازید و اگر خلاف تعهد عمل کنید، گناه کرده‌اید، ولی در هر حال، ایشان صرفاً استحقاق دریافت اجرت بر اساس تومان را دارد و شما بیش از این مقدار را ضامن نیستید. اما اگر ملاک محاسبه دینار بوده است، الآن نیز باید تا پایان قرارداد فعلی، دینار به وی پرداخت کنید و بر هم زدن قرارداد به بهانه گرانی دینار بدون رضایت او و بدون پیش بینی حق فسخ در قرارداد، جایز نیست و موجب بطلان قرارداد و پایان تعهدات شما نمی‌شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی،مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.