حکم و شرایط ازدواج با زنان غیر مسلمان چیست؟
پرسش
حکم و شرایط ازدواج با زنان غیر مسلمان چیست؟ آیا دختر باکره‌ی غیر مسلمان برای ازدواج اذن والدین را لازم دارد؟
پاسخ اجمالی

کافر بر دو قسم است: 1. کافر اهل کتاب، 2. کافر غیر اهل کتاب. بر طبق نظر همه‌ی مراجع معظم تقلید شیعه، مرد مسلمان نمی‌تواند با زن‌هاى کافر غیر اهل کتاب ازدواج دایم یا موقت داشته باشد.

امام خمینی(ره) در این زمینه فرمود: "... مرد مسلمان هم نمی‌تواند با زن‌هاى کافره‌ی غیر کتابیه به طور دایم ازدواج کند و به احتیاط واجب ازدواج دایم با زن‌هاى کافره‌ی اهل کتاب نیز جایز نیست".[1]

البته، امام خمینی(ره) در این مسئله(ازدواج دایم با زنان کافر اهل کتاب) فرمود: «به احتیاط واجب». به این معنا است که مقلدان ایشان می‌توانند در این مسئله به فتوای مجتهد دیگری که در این مسئله فتوا داده است و چنین ازدواجی را جایز می‌داند عمل کنند.[2]

ازدواج موقت با زنان کافر اهل کتاب طبق نظر همه‌ی مراجع تقلید فعلی و معاصر، جایز است.[3]

اما این‌که آیا در ازدواج موقت با دختر باکره‌ی کافر اهل کتاب اذن والدین او شرط است یا نه؟ فرمودند: این حکم به مذهب آنان بستگی دارد و اگر در مذهب آنان اجازه‌ی پدر شرط نیست، لازم نیست با اجازه او باشد، با این حال، برخی از مراجع[4]معتقدند، دختری که تاکنون ازدواج نکرده، اگر غیر مسلمان هم باشد، اجازه پدر او جهت صحت ازدواجش لازم است.[5]

[1]. ر. ک: توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص، 468، مسئله 2397.

[2]. آیت الله نورى همدانی: بلکه ازدواج آنها به طور دوام نیز بنابر أقوى جایز است، ولى این احتیاط ترک نشود که در صورتى اقدام به ازدواج به طور دوام با آنها بکند که متمکن از ازدواج با زن مسلمان نباشد، آیات عظام گلپایگانى و صافى: جواز ازدواج با زن اهل کتاب به طور دوام نیز خالى از قوت نیست ولى در صورت تمکّن از ازدواج مسلمه کراهت شدیده دارد. بلکه در این صورت احتیاط ترک نشود؛ آیت الله زنجانى: مرد مسلمان نمی‌تواند با غیر اهل کتاب و مجوس ازدواج کند، نه به صورت ازدواج دائم و نه به صورت ازدواج موقّت و ظاهراً ازدواج دائم یا موقّت با زن یهودى و نصرانى باطل نیست، بلکه مکروه و مخالف احتیاط استحبابى است، بویژه ازدواج دائم. ر. ک: توضیح المسائل مراجع( المحشی)، ج 2، ص 468.

[3]. همان، برای آگاهی از دیدگاه‌های فقهای گذشته، ر. ک: مغنیه، محمد جواد، الفقه علی المذاهب الخمسة، ج 2، ص 47- 49.

[4]. آیات عظام سیستانی و نوری همدانی.

[5]. ر. ک: 122986 (ازدواج با دختر غیر مسلمان و لزوم اذن پدرش).