مریضی که چند ماه رمضان نتوانسته است روزه بگیرد بعد از خوب شدن چه مقدار از روزه ها را باید قضا کند؟
پرسش
من چند سال متوالی به دلیل سنگ کلیه روزه نمی گرفتم (به دستور پزشک) و شنیده ام که اگر به دلیل بیماری روزه نگیری و این بیماری تا ماه رمضان آینده ادامه داشته باشد قضای آن روزه هم واجب نیست. امسال که 20روز به ماه رمضان بود من متوجه شدم که دیگر سنگی ندارم و می توانم روزه بگیرم پس به این دلیل باید قضای روزه های سال گذشته را هم بگیرم؟
پاسخ اجمالی

در توضیح المسائل آمده است: "اگر به واسطه مرضى روزه رمضان را نگیرد و مرض او تا رمضان سال بعد طول بکشد، قضاى روزه‏هایى را که نگرفته بر او واجب نیست و باید براى هر روز یک مد که تقریباً ده سیر است طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد...".[1]

بنا بر این در تمام سال هایی که شما مبتلا به سنگ کلیه بوده اید و در طول سال این بیماری و عذر شما تا ماه رمضان بعدی ادامه داشته است، قضاء روزه بر شما واجب نبوده است و تنها باید برای هر روز یک مد (750 گرم) طعام و احتیاطا دو مد (یک کیلو نیم) به فقیر بدهید. اما امسال که بیست روز قبل از ماه رمضان فهمیده اید که خوب شده اید و می توانید روزه بگیرید تنها قضای همین بیست روز را که یقین دارید خوب شده اید برشما واجب است. و هر مقدار از این بیست روز را که قضا نکرده اید باید بعد از ماه مبارک رمضان قضا کنید.

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 947، مسأله 1703.