در معامله‌ای که هیچ نقشی در آن نداشتم، در اقدامی صوری به جای فروشنده، فاکتور آنرا امضا کردم و نمی‌دانم که از آن سوء استفاده‌ای شده یا خیر؟ اکنون تکلیفم چیست؟
پرسش
شخصی به من گفت محل امضای فروشنده در فاکتوری را امضا کن - در حالیکه من نه فروشنده بودم و نه خریدار و کاملاً بیربط به ماجرا بودم و آن شخص فقط به خاطر اینکه امضاها متفاوت باشد و مشخص نشود، از من درخواست امضا کرد.- من نیز امضا کردم. نمیدانم با فاکتور چه کار کرد، ولی قراینی مشاهده کردم که میخواست با آن فاکتور وام بگیرد، ولی ظاهراً موفق نشد. من مطمئن نیستم که آیا با فاکتور کار غیر قانونی کرد یا نه. الآن وظیفه من چیست؟ آیا تحقیق و تفحص بیشتر نیاز است؟
پاسخ اجمالی
اصل اینکار نوعی دروغ محسوب میشود و لازم است بابت آن از خداوند طلب آمرزش شود، ولی با توجه به اینکه اطمینان ندارید از امضای شما سوء استفاده شده باشد، تکلیفی بر عهده شما نیست، مگر آنکه قانونی در این زمینه وجود داشته باشد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
فعلاً تکلیفی ندارید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
لازم نیست ولى این کار را تکرار نکنید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
تفحص لازم نیست، اما امضایی که زدید کذب محسوب میشود و جایز نبوده است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، تحقیق نیاز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. در صورتی که نمیدانید با آن، کار غیر قانونی کرده باشد، فعلاً مسئولیتی ندارید، ولی اصل کار گناه است. از آن توبه کنید و تکرار نکنید.
2. لازم است شما تلاش کنید امضای خود را از آنجا بردارید؛ چون قابل سوء استفادههای فراوان است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر تخلف از قوانین باشد شرعا جائز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.