آیا ائمه اطهار(ع) و حضرت زهرا(س) در کنار جنازه شهدای مفقود الاثر حضور می‌یابند؟
پرسش
بر اساس آیات قرآن و روایات شهدای که هنوز دفن نشده‌اند، ائمه اطهار(ع) بر کنار جنازه مطهر آنها حضور می‌یابند؟
پاسخ اجمالی
روایتی وجود دارد که بر اساس آن هر فردی هنگام مرگ و جدا شدن از دنیا، امام علی(ع) را می‌بیند،[1] و نیز بر اساس باور شیعیان، معصومان(ع) به تمام آنچه در دنیا می‌گذرد احاطه دارند. علاوه بر آن و به صورت ویژه، احادیث دیگری حاکی از توجه خاص خدا و اولیای او به افرادی است که در غربت جان داده و مزاری ندارند:
1. پیامبر اسلام(ص): «... مؤمن هرگز در وحشت و تنهایى نیست، هرگاه مؤمنى در غربت بمیرد، فرشتگان براى او می‌گریند و برایش طلب آمرزش می‌نمایند، و این براى مؤمنى است که غریب بمیرد و گریه‌‏کننده‌‏اى نداشته باشد، و از محل جان دادنش نوری خواهد درخشید که تا زادگاهش را روشن خواهد کرد».[2]
2. امام صادق(ع): «هیچ مؤمنى نیست که در دیار غربت جان سپارد و گریه‌‏کننده‌‏اى بر بالینش حاضر نشود، مگر آن‌که قسمت‌‏هایى از زمین که در آنها خدا را عبادت می‌نمود، لباس‌‏هایی که بر تن می‌کرد، درهاى آسمان که کردارش از آن درها بالا می‌رفت و دو فرشته گمارده شده بر او برایش گریه می‌کنند».[3]
اما آنچه در برخی از مداحی‌ها و روضه‌ها مطرح می‌شود که امام حسین(ع) و یا حضرت زهرا(ع) در کنار شهدای مفقود الاثر حاضر می‌شوند، مستند به روایتی نیست، بلکه  کنایه از آن است که شهیدان مفقود الاثر به دلیل شباهتی که با حضرت زهرا(س) در گمنامی مزارشان دارند، و از آن‌جا که با توجه به روایات بالا، بیشتر مورد توجه خدا هستند، طبیعتاً توجه بیشتری از طرف حضرت زهرا(س) و دیگر معصومان(ع) به آنان می‌شود.

[2]. کوفی، محمد بن محمد اشعث، الجعفریات (الأشعثیات)، ص 192، تهران، مکتبة نینوی الحدیثة، چاپ اول، بی‌تا.
[3]. کوفی اهوازی، حسین بن سعید، المؤمن، ص 36، قم، مؤسسة الإمام المهدی عج ، ‏1404ق.