اگر برای مشغول شدن به کار در فضای مجازی، مجبور باشم جایی را محل زندگی‌ام اعلام کنم که در آن‌جا سکونت ندارم، در این صورت، درآمدی که به دست می‌آورم حلال است یا خیر؟
پرسش
جهت گذران زندگی نیاز به درآمد دارم. چندی است دیدهام که می‌توان پروژه‌های نرم‌افزاری را حل کرد و در ازای آن دست‌مزد گرفت. برای این کار باید عضو سایتی شویم که حمایت آن در آمریکا است و کشورمان را تحریم کرده است. می‌توان با توسل به دروغ با این فرض که ما ساکن مثلاً ترکیه هستیم عضو این سایت شده و مدرکی جعلی ارائه کرد. آیا پولی که از اینراه به دست می‌آید حلال است؟
پاسخ اجمالی

دروغ گفتن در این باره جایز نیست، مگر این‌که هیچ راه دیگری برای امرار معاش نداشته باشید. در هر حال، درآمد حاصل از عضویت در سایت حلال است، به شرطی که فعالیت آن سایت مجاز باشد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر بدون قصد حکایت، محل اقامت خود را کشور دیگری معین کند، مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

دروغ گفتن جایز نیست، ولی گرفتن وجهی از آن‌ها مانعی ندارد، مگر آنکه مضامین نرم‌افزار با شریعت مخالفت داشته باشد

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اشکال دارد.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. دروغ گفتن و جعل مدارک در فرض سؤال جایز نیست؛ مگر این‌که راه دیگری برای کسب درآمد نداشته باشید و گذران معیشت‌تان منحصر در این کار باشد، البته باید در اولین فرصت ممکن به دنبال کسبی باشید که این مقدمات حرام را نداشته باشد.
  2. دستمزدی که در مقابل انجام کار می‌گیرید، حلال است؛ مگر این‌که این کار شما از مصادیق کمک به ظالم و تقویت نظام سلطه باشد که در این صورت انجام این کار نیز حرام است و دستمزد دریافتی نیز حلال نیست.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.